Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE AP VOJVODINE ODRŽANE 9.4.2014. GODINE


Vlada Vojvodine, na sednici kojoj je predsedavao potpredsednik Vlade prof. dr Dragoslav Petrović, utvrdila je Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela u Vojvodini u 2014. godini. Kako je navedeno, programom je predviđeno ulaganje od 160 miliona dinara za razvoj sela u pokrajini, i to za razvoj tri sektora. Za direktnu podršku stočarstvu planirano je ulaganje od 140 miliona dinara. Ta sredstva, između ostalog, namenjena su za nabavku opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, opremanje farmi goveda, svinja, ovaca, koza i živinarskih farmi, izmeštanje stočarskih farmi izvan naselja, poboljšanje stočarske proizvodnje na oglednim gazdinstvima, kao i za uvođenje EU standarda u objekte u kojima proizvode i prerađuju meso i mleko. Takođe, deo sredstva biće usmeren i za uvođenje kontrole proizvodnje proizvoda sa geografskim poreklom, za troškove prve sertifikacije organske proizvodnje i uvođenje standarda ISO 22000, GLOBAL GAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER. Sredstva će biti izdvojena i za programe partnerstva za teritorijalni ruralni razvoj, kao i za održavanje tradicionalnih manifestacija i podršku udruženjima poljoprivrednih proizvođača.

Vojvođanska Vlada utvrdila je i Program prevencije HPV infekcija kod devojčica školskog uzrasta u Vojvodini. Cilj navedenog programa je prevencija raka grlića materice kod devojčica, najpre kroz povećanje znanja zdravstvenih radnika koji pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu devojčicama uzrasta 6. razreda osnovne škole o značaju preporučene imunizacije protiv HPV. Programom edukacije biće obuhvaćene i službe za zdravstvenu zaštitu dece i službe za opštu medicinu svih domova zdravlja u Vojvodini. Takođe, program edukacije namenjen je i roditeljima i starateljima devojčica uzrasta 5. razreda osnovne škole, kod kojih treba da se podigne svest o značaju preporučene imunizacije protiv protiv humanog papiloma virusa. Za sprovođenje programa iz pokrajinskog budžeta biće izdvojeno 1,2 miliona dinara. Program je sačinio i realizovaće ga Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Na sednici Vlade Vojvodine, prihvaćena je i Informacija o Godišnjem izveštaju o stanju inovacione delatnosti u AP Vojvodini za 2013. U izveštaju su navedeni rezultati i stanje inovacione delatnosti u Vojvodini u prethodnoj godini, kao i utrošena sredstva za tu namenu. Izveštaj je sastavni deo ukupnog izveštaja o stanju inovacione delatnosti u Republici Srbiji.

Kako se u izveštaju navodi, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj je u Vojvodini prošle godine odobrio pokretanje 6 pogona za pri¬menu novih tehnologija sa elementima inovacione delatnosti. Takođe, u Pokrajini su u toku 2013. godine podnete 54 prijave patenata i 17 prijava malih patenata. Od strane Fonda za inovacionu delatnost, u Vojvodini je podržano je 6 projekata ukupne vrednosti oko 899.804,00 evra. Kroz program sufinansiranja inovacija podržani su projekti 2 kompanije, u ukupnom iznosu od 593.200,00 evra, dok su kroz program ranog razvoja podržani projekti 4 kompanije, u ukupnom iznosu od 306.604,00 evra.

Prošle godine resorni pokrajinski sekretarijat podržao je i organizaciju 27. Međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla Fest 2013″.

Kao značajan podatak, istaknuto je i to da je prošle godine publikovano 956 radova sa Univerziteta u Novom Sadu u međunarodnim naučnim časopisima sa SCI liste.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 9.4.2014.