Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Ključna izmena u Zakonu predviđa da će se lokalne samouprave obavezati na minimum novca za projektno sufinansiranje medija


Ministarstvo kulture i informisanja će, paralelno sa izradom nove Medijske strategije, raditi i na izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje), potvrdio je državni sekretar zadužen za medije Nino Brajović.

Činjenica da je država izašla iz medija i sa sobom povukla i novac sa medijskog tržišta, zakonomerno vodi ka gašenju medija, smatra Brajović.

Ključna izmena u Zakonu, kako je najavio, biće da promenom zakona obavežemo, pre svega, lokalne samouprave na minimum novca za projektno sufinansiranje medija.

Brajović je istakao da projektno sufinansiranje mora biti obavezno, a ne alternativno i da novac koji bi trebalo izdvojiti za te svrhe iz budžeta mora biti jedan do dva odsto.

Ukoliko bismo to uspeli da uradimo, zaustavili bismo trend gašenja lokalnih medija i prebrodili teške ekonomske godine u kojima živimo, zaključio je Brajović.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.03.2017.
Naslov: Redakcija