Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVETSKI EKONOMSKI FORUM: Srbija na 48. mestu po rodnoj jednakosti. Potpuna ravnopravnost polova u Srbiji tek 2166. godine


Žene u Srbiji će na potpunu jednakost sa muškarcima morati da sačekaju 2166. godinu, pokazalo je najnovije istraživanje "Svetskog ekonomskog foruma".

Do tog podatka, ova švajcarska neprofitna fondacija, najpoznatija po organizovanju godišnjeg sastanka svetskih lidera na Davosu, došla je kontinuirano mereći ravnopravnost polova u četiri ključne kategorije - obrazovanje, zdravstvo, ekonomija i politika. U najnovijem, jedanaestom po redu, istraživanju u kojem je rangirano 145 zemalja, Srbija je po rodnoj ravnopravnosti zauzela 48. mesto. Za ovu poziciju, zaslužno je prevashodno dobro pozicioniranje Srbije u oblasti obrazovanja i zdravstva (važno je napomenuti da se ovo istraživanje ne bavi kvalitetom određenih oblasti, već isključivo ravnopravnošću muškaraca i žena). S druge strane istraživanje "SEF" pokazalo je da se novac i politička moć, znatno češće nalaze u posedu muškaraca.

Analizirajući brojne parametre rodne (ne)ravnopravnosti, do kojih su došli što anketama, što zvaničnim statističkim podacima, "SEF" je razvio metod ocenjivanja koji varira od 0 do 1 (0 označava potpunu nejednakost polova, dok 1 podrazumeva punu jednakost). Posmatrano kroz te parametre, istraživači su došli do zaključka da je Srbija dostigla skoro potpunu jednakost žena i muškaraca kad je reč o zdravlju (0,973) i obrazovanju (0,996). Drugim rečima, za zdravstveni i obrazovni sistem Srbije, sa svim svojim vrlinama i manama, pol korisnika ne predstavlja nikakav značaj. Građanke i građani obolevaju u istim procentima i dobijaju podjednaku negu. Ono gde smo dobili čistu jedinicu (u ovom istraživanju odličan rezultat), to je dostupnost obrazovanja za žene, koje u većem broju nego muškarci upisuju osnovne, srednje i visoke škole.

Međutim, jaz između polova naglo počinje da se širi kad se povede razgovor o novcu. U izveštaju se priznaju napori Srbije koja radi na smanjenju razlike u zaradama, ali se isto tako konstatuje da je u odnosu na prošlu godinu smanjen broj žena koje zauzimaju rukovodeća mesta u kompanijama. Pohvaljeni smo zbog postojanja zakona koji zabranjuje diskriminaciju pri zapošljavanju, ali i kritikovani zbog odsustva regulative koja bi osigurala jednakost u platama za isto radno mesto. Takođe je primećeno da znatno više muškaraca vodi privatan biznisa. Svi ovi, i brojni drugi pokazatelji svrstavaju Srbiju na 70. mesto u svetu po jednakosti polova u oblasti ekonomije sa ocenom od 0,670.

Ranka Savić, predsednica "Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata" vidi više razloga zbog kojih se žene ređe viđaju na čelu privatnih kompanija.

- Najpre, moj utisak je da muškarci na rukovodećim pozicijama radije angažuju muškarce za svoje saradnike i to čine znatno češće nego žene, koje su u tom smislu, manje "solidarne". Drugi razlog je što mi i dalje živimo u patrijarhalnoj kulturi koja ženi prevashodno posmatra kao majku - navodi Savić i dodaje da su isti obrasci primetni i u većini razvijenih zemalja.

Ovakvo rezonovanje u poslovnom svetu, za Ranku Savić je potpuno neshvatljivo, imajući u vidu da u Srbiji ima više žena i da su u proseku obrazovanije.

- Poboljšanje ovakve pozicije mora da krene od samih žena. Žene treba da shvate da moraju konstantno da se bore za svoju poziciju i da ulažu više napora od svojih muških kolega. Takođe, pomoć bi morala da dođe i od države koja bi izvesnim podsticajnim merama osnažila žensko preduzetništvo. Međutim, političari su uglavnom muškarci i pitanje je koliko imaju sluha za ova pitanja - kaže Savić.

A upravo je politika, pokazuje istraživanje "SEF", najmanje rodno izbalansirana. Srbija je u ovoj oblasti "sakupila" svega 0,242 poena, a visoko mesto na kom se kotiramo (42) pokazuje da je ovo problem globalnih razmera. U poslednjih pedeset godina na čelu države našle su se svega dve žene. To su bile Nataša Mićić i Slavica Đukić Dejanović i to samo iz razloga što su bile predsednice Narodne skupštine Republike Srbije u trenucima kad su aktuelni predsednici dali ostavke. Nikad građani Srbije nisu glasovima postavili ženu u najvišu stolicu u državi. Kao pozitivno, ocenjeno je to što u parlamentu postoji kvota koja insistira da 30 odsto mesta zauzimaju žene, ali je isto tako napomenuto da nijedna politička partija nije svojevoljno išla preko toga. Od dvadeset ministarskih mesta u aktuelnoj Vladi Republike Srbije, svega je pet ministarki. Nameru da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima izrazile su svega dve žene.

Ako je za utehu, Srbija se već neko vreme penje na listi zemalja po dostizanju rodne jednakosti polova. Uz instituciju "Poverenika za ravnopravnost" i važeću Nacionalnu strategija za rodnu ravnopravnost za period od 2016. godine do 2020. godine sa Akcionim planom za period od 2016. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 4/2016), za očekivati je da se diskretan uspon nastavi. Ali opet, daleko je ta 2166. godina.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 08.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija