Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA APV: 9. MARTA 2016. GODINE ODRżANA SEDNICA ODBORA ZA INFORMISANJE - POKRAJINSKI SEKRETAR ZA KULTURU I JAVNO INFORMISANJE OBAVESTIO EU I OEBS DA NIJE IZABRAN čLAN SAVETA REM-A, čIME JE PREKRšEN ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA


Odbor za informisanje Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine održao je 9. marta 2016. godine svoju 25. po redu sednicu.

Pored članica i članova Odbora, sednici su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana, kao i predstavnici novinarskih udruženja, elekstronskih i štampanih medija.

Odbor za informisanje je na početku sednice raspravljao o kvalitetu javnog govora i zloupotrebi medija. Predsednik Odbora Dušan Jakovljev rekao je na sednici da je Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman dostavio Odboru pismo u kome je skrenuo pažnju na to da domaća medijska scena obiluje primerima nasilja, da se kvalitet javnog govora iz dana u dan urušava i da se otvara pitanje bezbednosti učesnika u javnoj komunikaciji, izražavajući zabrinutost da će se ulaskom političkog društva u izbornu kampanju situacija još više pogoršati. U tom smislu, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman sugerisao je Odboru da jednu od sednica posveti ovoj tematici, što je Odbor i učinio.

Nakon konstruktivne diskusije, Odbor za informisanje je jednoglasno doneo sledeće zaključke:

  • Odbor za informisanje izražava nedvosmislenu privrženost jednim od temeljnih ljudskih prava i fundamentalnim vrednostima demokratski uređene zajednice – slobodi izražavanja i medijskim slobodama.
  • Odbor za informisanje izražava duboku zabrinutost zbog konstantnog pada kvaliteta javnog govora, širenja netrpeljivosti i govora mržnje, kao i pretnji kojima se ugrožava bezbednost novinara i ostalih učesnika u javnoj komunikaciji.
  • Odbor smatra skandaloznim i nedopustivim svako javno prozivanje novinara i ostalih učesnika u javnoj komunikaciji zbog njihove pripadnosti nekoj manjinskoj zajednici ili marginalizovanoj grupi, kao i zbog u javnosti iznetih stavova i vrednosnih ocena.
  • Odbor izražava svoju spremnost da u saradnji sa strukovnim novinarskim udruženjima i organizacijama koja se bave zaštitom ljudskih prava redovno prati stanje u medijima i sferi slobode govora, slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara i drugih učesnika u javnom životu, kao i reagovanje nadležnih organa u svim takvim slučajevima.
  • Odbor upozorava da govor mržnje može imati veoma loše društvene posledice, pogotovo u višenacionalnim i multikulturalnim sredinama kakva je AP Vojvodina.
  • Odbor apeluje na medije i na novinare da striktno poštuju profesionalne i etičke standarde svoje profesije, a na regulatorna i samoregulatorna medijska tela da daju svoj puni doprinos uanpređenju kvaliteta javnog govora.

U nastavku sednice, Odbor za informisanje zauzeo je stav povodom akta o izboru člana u sastav Regulatornog tela za elektronske medije.

Naime, Narodna skupština Republike Srbije odbacila je Predlog Skupštine AP Vojvodine za izbor člana u sastav Regulatornog tela za elektronske medije, a predsednik Odbora Dušan Jakovljev rekao je na sednici da je zbog toga bio veoma neprijatno iznenađen. On je podsetio da je Odbor za informisanje Skupštine AP Vojvodine ovlašćeni predlagač člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i da je prilikom podnošenja predloga postupio u skladu sa propisima, po svim predviđenim procedurama, rukovodeći se time da predloži kandidate koji upotpunosti ispunjavaju sve uslove i imaju bogato radno iskustvo u ovoj oblasti.

Povodom navedenog akta Narodne skupštine, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić obavestio je predstavnike EU i OEBS u Srbiji da je prekršen Zakon o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 6/2016 - dr. zakon), jer je Odbor za informisanje Skupštine AP Vojvodine ovlašćeni predlagač člana Saveta REM-a, što nije smelo biti ignorisano, rečeno je na sednici.

Odbor za informisanje je ukazao da je Regulatorno telo za elektronske medije nezavisna institucija i da je nedopustivo da ne radi u punom sastavu i punim kapacitetom. Odbor je ocenio da neophodno izmeniti Zakon o elektronskim medijima, kako bi se ubuduće sprečile ovakve i slične situacije i obezbedila puna nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije.

Izvor: Press služba Skupštine Vojvodine, 09.03.2016.
Naslov: Redakcija