Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA PO RADNOM ČASU: SINDIKATI TRAżE POVEćANJE OD 16 ODSTO, A POSLODAVCI SMATRAJU DA JE DOVOLJNA "POVIšICA" OD TRI ODSTO


Da li će za radnike u Srbiji minimalna zarada po satu biti veća za 19 dinara, odlučiće članovi Socijalno-ekonomskog saveta u narednih desetak dana. Predlog o povećanju najnižeg iznosa uputila su dva srpska reprezentativna radnička udruženja, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost". Nezvanično povećanja će biti, ali se još ne zna za koliko.

Aleksandar Titović iz Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" kaže da je njihov zahtev da se cena rada po času poveća sa sadašnjih 121 na 140 dinara, čime bi minimalna mesecna zarada iznosila 24.360 dinara.

- Bilo bi sramota da nam sada ne daju povećanje kada minimalac tri godine nisu podizali - kaže Titović. - Sumnjam da ćemo uspeti da dobijemo taj iznos, ali naše je da tražimo, valjda će nešto dati. Računicu smo pravili prema potrošačkoj korpi i bruto domaćem proizvodu.

Ministri članovi Socijalno-ekonomskog saveta su u tehničkom mandatu, zbog izbora, i nemaju pravo da donose zakonske odluke, ali tekuća pitanja svakako mogu da razmatraju, a tu spada i pitanje minimalne zarade.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, predsedavajućeg SES i predsednika Unije poslodavaca Srbije sindikati su u pravom momentu tražili povećanje.

- Ovo će biti glavna tačka na sledećoj sednici, koja mora da se održi do kraja meseca, ali najverovatnije već sledeće nedelje - kaže Atanacković. - Smatram da je povećanje od 16 odsto, koliko traže sindikati, previsoko i za nas je neprihvatljivo. Ne postoje makroekonomski pokazatelji koji to mogu da opravdaju. Kada su se smanjivale plate i penzije to je bilo 10 odsto, i to je bilo čudno, a sada ćemo povećavati za više. Problem je što je najniža zarada osnov svih plata, što znači, da se onda sve povećavaju. Ako podržavamo mere finansijskog oporavka zemlje onda se mora štedeti i ne može se potrošiti sve što se zaradi.

UPS, međutim, najavljuje da se neće sukobljavati sa stavom Vlade Republike Srbije i da će na narednoj sednici glasati za njihov predlog, bez obzira da li su saglasni sa njim.

Na sednici SES održanoj u februaru o inicijativi Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" se nije raspravljalo. Poslednji put, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine i tada je odlučeno da u 2015. godini po radnom satu iznosi 121 dinar, umesto prethodnih 115. U istom mesecu prošle godine sindikati su tražili 143,5 dinara, ali nisu naišli na razumevanje.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 09.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija