Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NIŠKA KANCELARIJA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM SKLOPILA SPORAZUM SA INSTITUCIJOM U BEČU DA NAŠI ADVOKATI DIJASPORI PRUŽAJU PRAVNU POMOĆ


Advokatska kancelarija niškog većnika Srđana Aleksića, inače zaduženog za rad lokalne Kancelarije za saradnju sa dijasporom, sklopila je sporazum sa jednom institucijom u Beču da naši advokati poslednje sedmice u mesecu, četvrtkom i petkom, dijaspori pružaju pravnu pomoć.

- U Beču ima manje od 10 naših advokata, a dijaspori je potrebna pravna pomoć za najrazličitije pravne poslove u Srbiji. Za ovo se pročulo u Cirihu i Frankfurtu, koji su takođe zainteresovani. Bilo bi dobro da i advokati iz drugih gradova naprave sličnu saradnju - ukazuje Aleksić.

Niš je jedini grad koji već tri godine ima Kancelariju za saradnju sa dijasporom, gde naši ljudi mogu putem "virtuelnog matičara" da obezbede lična dokumenta. Otišli su i korak dalje, pa deci iz dijaspore obezbeđuju učenje srpskog jezika preko "skajpa", a "časove" drže studenti završnih godina niškog Filozofskog fakulteta. I pored svega, Niš trenutno koristi tek pet odsto potencijala niške dijaspore.

Aleksić smatra i da država mora da omogući dijaspori da glasa elektronskom poštom. Takođe, trebalo bi svima da pomogne da dođu do srpskog pasoša.

- U Beču, gde živi oko 200.000 građana poreklom iz Srbije, postoje samo dva izborna mesta, pa oni gube volju da se i kroz glasanje povežu sa maticom. Bolji odnos države prema dijaspori na političkom planu pomoći će da se njeni pripadnici lakše odluče da investiraju u Srbiji - smatra Aleksić.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. Alihodžić, 07.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija