Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DA LI ĆE SE MENJATI USTAV REPUBLIKE SRBIJE?


Ministar pravde i državne uprave i potpredsednik SNS Nikola Selaković izjavio je da niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će naredni parlamentarni saziv menjati Ustav Srbije, ali da je moguće da se to desi zbog položaja u procesu pristupanja EU.

"To niko u ovom trenutku ne može reći sa sigurnošću, ali s obzirom na položaj u procesu pridruživanja EU, izuzetno je moguće da se nađemo u takvoj situaciji", rekao je Selaković odgovarajući na pitanje da li će naredni parlamentarni saziv menjati Ustav Srbije.

On je, gostujući na B92, rekao da Srbiji, u ovom trenutku nužnost promene Ustava diktira položaj u pristupnim pregovorima sa EU, i da je to položaj u kome se nalazile i Hrvatska i Crna Gora kada su dobile prelazna merila koja su morale da ispune da bi otvorile pregovaračka poglavlja 23 i 24.

"To konkretno znači da se kod nas insistira da se promene određene odredbe koje definišu sudsku granu vlasti u Srbiji.

Naravno sve zavisi od prelaznih merila koje budemo dobili, a s obzirom da su takva merila dobile Hrvatska i Crna Gora, da su bili u obavezi da izmene Ustav u tim delovima, može se očekivati", rekao je Selaković.

Govoreći o preambuli, on je rekao da je to svečani uvodni tekst u Ustav koji u zavisnosti od ustava do ustava, ima i pravnu obavezujuću snagu, a u našem Ustavu je ima na osnovu poslednje glave koja propisuje poseban postupak za njenu prImenu.

Kada je reč o autonomiji Vojvodine, Selaković je rekao da, prema njegovom mišljenju, po važećim odredbama Ustava o autonomiji Vojvodine, treba uraditi dobar ustavan Statut i na takav način doneti dobre zakone o prenosu nadležnosti i o finansiranju Vojvodine.

Izvor: Tanjug