Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Radi usklađivanja sa pravilima STO i EU neophodno je ukidanje zabrane prometa genetski modifikovanih proizvoda. Zbog pritiska javnosti da se ova zabrana na ukine neizvesno je kada će Srbija postati članica Svetske trgovinske organizacije


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, izjavio je da ne veruje da bi Srbija u kraćem roku mogla da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog ogromnog pritiska javnosti da se ne dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda (GMO), što je uslov za ulazak u tu organizaciju.

"Glavni problem za članstvo u STO je izmena Zakona o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - dalje: Zakon). Kod nas postoji izričita zabrana za proizvodnju i promet GMO, dok je u članicama STO to dozvoljeno. Naši propisi će teško biti promenjeni jer je ogroman i otpor javnosti da se skine ta zabrana", rekao je Ljajić.

On je dodao da je za članstvo u STO neophodno obaviti multilateralne kao i bilateralne pregovore sa svakom zemljom.

"Preostaje da se od 163 zemlje članice STO obave razgovori još sa četiri zemlje - Brazilom, Ukrajinom, SAD i Rusijom. Posle toga ostaju multilateralni pregovori i prihvatanje standarda te organizacije", rekao je Ljajić.

Sada, prema njegovim rečima, 25 zemalja pregovara o pristupanju u STO.

"Mislim da je velika šteta što Srbija ne može da reši problem oko proizvodnje i prometa modifikovane hrane jer će sve zemlje postati članice, osim 13 potpuno nepoznatih", rekao je Ljajić.

U Zakonu koji je donet 2009. godine u članu 2. navodi se da "nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije".

Izvor: Vebsajt RTV, 08.02.2017.
Naslov: Redakcija