Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISANI SPORAZUMI O PRAVOSUDNOJ SARADNJI SRBIJE I ITALIJE: Postoji mogućnost izručenja domaćih državljana obe države, ali to se odnosi samo na najteža krivična dela. Drugi sporazum odnosi se na svakodnevnu saradnju i podrazumeva razmenu podataka pravosudnih organa, kako bi se "preskočila" ministarstva i ubrzale procedure i sudski postupci


Srbija i Italija potpisale su 9. februara 2017. godine dva pravosudna sporazuma u oblastima koje su bile regulisane ugovorima starim gotovo čitav vek.

Ministarka pravde Nela Kuburović i Ministar pravde Italije Andrea Orland potpisali su u Beogradu Sporazum o olakšanju primene Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima od 20. aprila 1959. godine i Sporazum o olakšanju primene Evropske konvencije o ekstradiciji od 13. decembra 1957. godine.

- Novina je da postoji mogućnost izručenja domaćih državljana obe države, ali to se odnosi samo na najteža krivična dela - navela je Kuburović.

Dodala je da se drugi sporazum odnosi se na svakodnevnu saradnju i podrazumeva razmenu podataka pravosudnih organa, kako bi se "preskočila" ministarstva i ubrzale procedure i sudski postupci.

- Razlog za potpisivanje sporazuma je međunarodna pravna saradnja u krivičnoj materiji, kao i pitanje ekstradicije, koja je bila regulisana ugovorima donetim pre više od 90 godina i sama zastarelost postupaka su nas naterali da modernizujemo saradnju u pravnoj pomoći - ukazala je ministarka.

Kuburović je najavila i da ministarstva nastavljaju saradnju, kao i da kolege iz Italije pružaju punu podršku i pomoć kod Poglavlja 23, a očekuje se nastavak saradnje u borbi protiv korupcije.

Italijanski ministar Orland je istakao i da Srbija potpisivanjem ovih sporazuma, između ostalog, pomaže sebi na putu ka članstvu u EU.

- Naša saradnja nije samo operativna stvar, već ima i politički uticaj, koji pomaže Srbiji u procesu pristupanja EU - ukazao je Orland i dodao da je danas saradnja između dve države jaka, posebno u oblasti borbe protiv korupcije, mafije, terorizma, a bitna je i borba protiv trgovine ljudima.

Izvor: Vebsajt Blic, 09.02.2017.
Naslov: Redakcija