Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DIREKTORAT ZA PROŠIRENJE EVROPSKE KOMISIJE ZADUŽEN ZA SRBIJU PRAVI NACRT KRITERIJUMA ZA POGLAVLJE 23 U PROCESU PREGOVARANJA SRBIJE I EU


Kako su objasnili sagovornici beogradskog dnevnika, Direktorat za proširenje Evropske komisije zadužen za Srbiju pravi nacrt kriterijuma za poglavlje 23 u procesu pregovaranja Srbije i EU.

"Taj nacrt se potom prosleđuje Savetu, odnosno radnoj grupi zaduženoj za Srbiju, u kojoj sede diplomate iz stalnih predstavništava država članica. To praktično znači da svaka država članica može da doda zahtev u nacrt kriterijuma. Kada se konačan tekst objavi, država kandidat izrađuje akcioni plan za reformu (pravosuđa i ostalih oblasti)", navodi izvor lista.

Kako dodaje taj izvor, Komisija sve to procenjuje i kada utvrdi da je sve na mestu - da je akcioni plan odgovarajući, resursi spremljeni, a reforme započete - predlaže Savetu otvaranje poglavlja 23.

"Nakon što Savet da zeleno svetlo, otvara se poglavlje. Konačni tekst kriterijuma biće objavljen šest meseci pre zvaničnog otvaranja poglavlja 23 - dakle, u junu ili julu ove godine", objasnili su sagovornici lista "Danas" iz EP.

Izvor: Tanjug