Zastava Bosne i Hercegovine

ODGOVOR PORESKE UPRAVE ZAŠTITNIKU GRAĐANA


Poreska uprava Srbije saopštila je danas, povodom tvrdnji Zaštitnika građana Saše Jankovića da nije postupano po njegovoj preporuci, da se odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, u delu kojim se kamata obračunava komfornom metodom, ne tiče Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U odgovoru Poreske uprave na saopštenje Jankovića da građanima nije vraćen novac uzet na osnovu obračuna kamate na kamatu, navodi se da je Zaštitnik građana u novembru 2012. godine obavešten na koji zakon se odnosi odluka Suda.

Uprkos činjenici da se ta odluka ne odnosi na poreske zakone koje primenjuje Poreska uprava, Zaštitnik građana u maju 2013. godine utvrđuje da Ministarstvo finansija i Poreska uprava postupaju nepravilno jer ne "prate odluke Ustavnog suda i ne preduzimaju potrebne aktivnosti".

Poreska uprava istog meseca, rukovodeći se načelom zakonitosti u radu, obaveštava Zaštitnika građana da je od Ustavnog suda zatraženo mišljenje povodom odluke o poništavanju odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, sa molbom da Ustavni sud precizira da li se ta odluka odnosi i na zakone koje primenjuje Poreska uprava.

Ustavni sud je u junu dostavio zvanično mišljenje u kojem piše: "Ustavni sud ne stvara normu, već je isključivo nadležan da ukida postojeću normu i odluka Ustavnog suda ima pravno obavezujuće dejstvo samo u odnosu na propis koji je bio predmet ocenjivanja".

Poreska uprava je to mišljenje prosledila Zaštitniku građana i obavestila ga da se odluka Ustavnog suda odnosila isključivo na član 3. stav 1. Zakona o visini stope zatezne kamate i da sa zakonskim odredbama koje primenjuje Poreska uprava, prema mišljenju samog Ustavnog suda, ta odluka nema nikakvo pravno dejstvo.

Ministarstvo i Uprava obavestili su Zaštitnika građana da je na inicijativu Poreske uprave promenjen komforni metod obračuna kamata i da se novi princip obračuna primenjuje od 1. januara 2011. godine, dakle pre nego što je Ustavni sud svojom odlukom poništio odredbu iz Zakona o visini stope zatezne kamate.

Eventualna retroaktivna primena odredbi bilo bi nezakonito postupanje Poreske uprave, navodi se u saopštenju.

Izvor: