Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRISTUPANJE SRBIJE STO NEOPHODAN USLOV ZA ZATVARANJE POGLAVLJA 30 U PREGOVORIMA SA EU: USLOV ZA ULAZAK U STO JE UKIDANJE ZABRANE PROMETA GENETSKI MODIFIKOVANIH PROIZVODA


Da bi se Srbija uključila na jedinstveno tržište EU kao kredibilan partner, neminovno je članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević.

"Mi smo već počeli da se spremamo za sve uslove koji postoje na tom zajedničkom, jedinstvenom tržištu, a na tom putu je neminovno članstvo u STO", rekla je Miščević na konferenciji "Pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i početak pregovora sa Evropskom unijom", dodajući da je to važno i da bi se uredio celokupan proces pregovora o članstvu u EU.

Na konferenciji je rečeno da je pristupanje Srbije STO neophodan uslov za zatvaranje Poglavlja 30 u pregovorima sa EU, a uslov za ulazak u tu međunarodnu organizaciju je uklanjanje zabrane prometa genetski modifikovanih proizvoda (GMO).

Miščević je navela da su ekonomske, odnosno trgovinske politike EU definisane upravo u kontekstu STO i istakla da se "ne može funkcionisati u okruženju koje se bazira na STO pravilima, a da istovremeno niste članica STO".

Šefica pregovaračkog tima je rekla da standardi EU obuhvataju i jake kontrole prometa, proizvodnje i upotrebe GMO, budući da su od velikog značaja bezbednost hrane i zdravlje ljudi, odnosno zaštita potrošača.

Miščević je navela da nikako ne treba zaboraviti da je "Šengen" nastao upravo zbog kretanja roba, a ne prevashodno ljudi.

Ona je rekla da članstvo u STO nije u vezi samo sa Poglavljem 30, već je to pitanje i usklađivanja Srbije za zajedničkom trgovinskom politikom EU, koja je vrlo jasna.

Miščević je navela da otvaranje bilo kog poglavlja predstavlja veliku promenu, jer to praktično znači da smo krenuli u proces prihvatanja pravila i standarda koja važe u EU.

Proces pristupanja Srbije u članstvo STO odvija se na dva koloseka - multilateralnom i bilateralnom.

Prvi deo pregovora obuhvata usklađivanje domaćeg spoljnotrgovinskog sistema sa pravilima STO, a na tom planu ostalo je otvoreno pitanje usklađivanja propisa koji regulišu uvoz GMO proizvoda sa pravilima STO. Pravila STO podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa proizvoda za koje nije dokazano da štete ljudskom zdravlju, a što je slučaj sa GMO, ali i da dozvoljavanje prometa ne znači i dozvolu za upotrebe tih proizvoda u poljoprivrednoj proizvodnji ili dozvolu njihovog prometa, poput ostalih proizvoda.

Što se tiče bilateralnog nivoa pregovora, Srbija je završila pregovore sa 14 članica, a još se vode pregovori sa Ukrajinom i Brazilom i očekuje se otvaranje pregovora sa Rusijom, koja je polovinom 2015. godine podnela zahtev za to.

Sve zemlje u Evropi, osim Srbije, BiH i Belorusije, članice su STO.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija