Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Licu koje upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju vozilo će biti oduzimano. Predviđeno je da se vozilo oduzme privremeno, a po pravosnažnoj odluci i trajno. Vozila će potom biti prodavana na aukciji, a novac će biti uplaćivan na račun Fonda za bezbednost saobraćaja. Od oduzimanja će biti izuzeta vozila koja su rentirana, odnosno ukradena, s tim što će krađa morati da se dokaže


Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji bi trebalo da bude usvojen 2017. godine, predviđene su drastične kazne za vozače koji budu vozili pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita.

Nacrt zakona najviše se tiče onih vozača koji se usude da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola. Ukoliko se vozaču utvrdi više od dva promila alkohola u krvi, ostaće bez vozila.

Predviđeno je da se vozilo oduzme privremeno, a po pravosnažnoj odluci i trajno. Slično će proći i vozači koji učestvuju u saobraćaju, a nemaju položen vozački ispit. Oduzeta vozila prodavaće se na aukciji, a novac bi trebalo da bude uplaćen na račun Fonda za bezbednost saobraćaja.

"Do ovoga je moralo da dođe kako bi se pratili evropski i svetski trendovi. Alkohol i volan nikada nisu išli zajedno, pa ne idu ni sada. Jedino što je važeći Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) bio blag prema vozačima i događale su se strašne nezgode. Mislim da je sve opravdano i da će se ljudi trgnuti i da neće sesti za volan pod dejstvom alkohola", kaže Siniša Grastić, direktor AMSS Kikinda.

Od oduzimanja će biti izuzeta vozila koja su rentirana, odnosno ukradena, s tim što će krađa morati da se dokaže. Sledeće godine korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, ali i nekorišćenje sigurnosnog pojasa kažnjavaće se sa 10.000 dinara.

Pored pomenutog, Nacrt zakona predviđa da oni koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće u zatvoru provode od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu dana.

Izvor: Vebsajt RTV, Branislav Ugrinov, 07.11.2016.
Naslov: Redakcija