Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVA ZA TREZOR UVODI CENTRALNI REGISTAR FAKTURA U JAVNOM SEKTORU: Osnovna ideja ovog registra jeste postojanje jedinstvenog sistema u kome bi bila evidentirana sva potraživanja - javnog sektora prema javnom sektoru, privatnom sektoru i građanima, te privatnog sektora prema javnom sektoru i to pre nego što poverilac dužniku podnese zahtev za potraživanje (faktura ili neki drugi oblik zahteva)


Uprava za trezor Ministarstva finansija raspisala je tender za izradu idejnog projekta za tehničko rešenje uvođenja Centralnog registra faktura (CRF) u javnom sektoru (pilot projekat).

Osnovna ideja ovog registra jeste postojanje jedinstvenog sistema u kome bi bila evidentirana sva potraživanja: javnog sektora prema javnom sektoru, privatnom sektoru i građanima, te privatnog sektora prema javnom sektoru i to pre nego što poverilac dužniku podnese zahtev za potraživanje (faktura ili neki drugi oblik zahteva).

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, CRF bi evidentirao i dodeljivao podnosiocu zahteva jedinstven referentni broj (IDF) za svako prijavljeno potraživanje. I poverilac i dužnik bi imali obavezu provere postojanja i ispravnosti IDF-a kako u CRF-u, tako i u svojim službenim evidencijama (IDF mora biti obavezni element fakture).

Dalje, instrukcije za plaćanje dužnika (nalog u platnom prometu) bi obavezno sadržale IDF. CRF bi prikupljao sve neophodne informacije iz svih potrebnih platnih sistema i na taj način raspolagao sa svim potrebnim informacijama o statusu prijavljenih potraživanja.

Krajnji rezultat projekta, za koji se sprovodi predmetni pilot projekat, treba da bude IT sistem i aplikacija za poboljšanje i ubrzanje procesa kontrole potraživanja, dugovanja i plaćanja.

Rok za dostavljanje ponuda je 5. decembar 2016. godine.

Izvor: Vebsajt eKapija, 07.11.2016.
Naslov: Redakcija