Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA: UZ PRIMEDBE, EK ćE PREDLOżITI OTVARANJE POGLAVLJA 32 I 35 U DECEMBRU 2015. GODINE


Evropska komisija će u izveštaju o napretku Srbije na putu pristupanja EU generalno dati dobru ocenu, osim kad je reč o odnosu prema medijima i kampanji protiv Ombudsmana. Izveštaj EK-a o napretku Srbije na putu ka EU u proteklih godinu dana biće objavljen u utorak 10. novembra 2015. godine.

Očekuje se da će EK generalno negativno oceniti odnos srpskih vlasti prema slobodi izražavanja i medijskim slobodama, rečnik koji predstavnici vlasti neretko koriste prema novinarima i medijima koji ih kritikuju, ali i kampanje koje se vode protiv predstavnika nezavisnih institucija, poput Ombudsmana.

Zakonodavna aktivnost u oblasti medija u Srbiji će biti dobro ocenjena.

Očekuje se da će Srbija generalno biti vrlo dobro ocenjena. To pre svega važi za ekonomske reforme, s tim što će se insistirati na jačanju reformi u javnim preduzećima, kao i za napredak u dijalogu sa Prištinom, uz zamerke oko finansiranja srpskih "paralelnih struktura" i neusvajanja Statuta Zajednice srpskih opština.

EK će takođe preporučiti otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, pa je gotovo sigurno da će poglavlja 32. i 35, o kontroli javnih finansija i o Kosovu, biti otvorena u decembru, a poglavlja 23. i 24, o vladavini prava i ljudskim pravima, u januaru ili februaru 2016. godine.

Paket godišnjih izveštaja o zemljama kandidatima za članstvo u EU, ove godine će biti predstavljen u novoj formi i pružiti jasniju sliku o napretku u procesu evropskih integracija, a jedna od novina biće uvođenje ocena napretka na skali od jedan do pet.

Izveštaji će dobiti drastično drugačiju formu kako bi se izbeglo suvoparno birokratsko fraziranje, koje je ranijih godina činilo veći deo sadržaja paketa i činilo ih teško čitljivim, kažu u Evropskoj komisiji.

Komisija je proteklih meseci, iza strogo zatvorenih vrata, održala seriju konsultacija sa odabranim međunarodim stručnjacima za Zapadni Balkan i Tursku, koji su preporučili da se izveštaji ubuduće sastave tako da budu razumljiviji, da se obogate grafičkim sadržajima i da se u njih uvede takmičarski element, kroz tablice iz koje će se videti koliko je ko odmakao u odnosu na ostale kandidate.

Osim toga, predloženo je i da se zemljama daju ocene od jedan do pet, po sličnom sistemu kakav je važio tokom pisanja izveštaja u procesu vizne liberalizacije pre nekoliko godina, s tim da će najviša ocena značiti da je zemlja kandidat potpuno dostigla evropske standarde u datoj oblasti, dok najniža ukazuje na stagnaciju ili nazadovanje.

Izvor: Vebsajt N1, 07.11.2015.
Naslov: Redakcija