Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O PLATAMA U JAVNOM SEKTORU: PROPIS ULAZI U JAVNU RASPRAVU DO SREDINE OKTOBRA 2015. GODINE


Nacrt zakona o platama u javnom sektoru naći će se sledeće nedelje u javnoj raspravi, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički.

Ovim propisom, kako je navela, biće uveden red u javnoj upravi i biće uređene plate za oko 500.000 zaposlenih.

Prema njenim rečima Zakon je bio spreman još u julu, ali je posle konsultacija na Vladi Republike Srbije, odlučeno da je potreban duži rok za realizaciju tog "preambicioznog" posla kako se ne bi ugrozio njegov kvalitet.

 - Nije bilo realno da odradimo sve odjednom do kraja godine. Sledeće nedelje šaljemo na javnu raspravu Nacrt zakona o platama u javnom sektoru koji postavlja osnove principe i rešava probleme zbog kojih plate nisu dovoljno uporedive i zbog kojih sistem plata nije upravljiv - rekla je Udovički.

Da bi ovaj propis zaživeo, objasnila je ministarka, potrebno je da se izmeni niz zakona i podzakonskih akata, a odmah će se krenuti i u izradu Zakona o platama u javnim službama.

Ona je istakla da je odrađen ogroman posao kada je reč o katalogu radnih mesta koji se već nalaze na javnom uvidu. - Ti katalozi će omogućiti da poredimo različite poslove. Umesto 1.500 koeficijenata, napravićemo sistem sa oko 500 koeficijenata - rekla je Udovički.

Udovički je izjavila da je "apsolutno pogrešna upotreba informacije, a koja je tačna", da je komisija dala oko 9.000 odobrenja za zapošljavanja u javnom sektoru u vreme trajanja zabrane zapošljavanja.Ona je navela da se taj broj izdatih dozvola koji se pominje odnosi na ceo javni sektor i na period od kraja 2013. do juna 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija