Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONA: UVOđENJE DVA NOVA KRIVIčNA DELA UčESTVOVANJE I ORGANIZOVANJE UčESTVOVANJA U RATU ILI ORUžANOM SUKOBU U STRANOJ DRžAVI


Predlog zakona o dopunama Krivičnog zakona, predviđa uvođenje dva nova krivična dela - kažnjavanje onih koji učestvuju u ratu ili u oružanom sukobu u drugih zemljama i kažnjavanje onih koji vrbuju, obučavaju grupu ili obezbeđuju sredstava i prikupljaju opremu za izvršenje tog krivičnog dela.

Kada je u pitanju krivično delo učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, njegov učinilac može biti državljanin Srbije, kao pripadnik vojnih ili paravojnih formacija strana u sukobu.


Ovde postoji jedan izuzetak, a odnosi se na to da izvršilac tog dela ne može biti državljanin strane države u kojoj je ratni sukob, niti pripadnik zvanične misije međunarodne organizacije.


Za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a teži oblik tog krivičnog dela je ono kada je učinjeno u sastavu grupe i tada je propisana kazna od jedne do osam godina.
 

Drugo krivično delo - organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.
To se odnosi na vrbovanje ili podsticanje drugog lica da učestovuje u ratnom ili oružanom sukobu, organizovanje grupe ili obuka drugog lica, opremanje ili stavljanje na raspolaganje opreme, kao i davanje ili prikupljanju sredstva za izvršenje tog dela.
 

Izvršilac ovog dela može biti svako lice koje tako nešto radi na teritoriji Srbije, bez obzira na to da li su lica koje organizuje državljani Srbije ili ne. Kazna koja je predviđena za to krivično delo je od dve do 10 godina.
 

Poslanici će o tom predlogu zakona raspravljati po hitnom postupku jer je, kako je navedeno u obrazloženju, uočeno da se određeni broj državljana Srbije pridružuje paravojnim formacijama iz materijalnih ili drugih razloga, a potom postaju i nosioci propagandnog delovanja. 

Izvor: Tanjug