Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRžANA NA NEPROMENJENOM NIVOU OD 4 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici održanoj 8. septembra 2016. godine, da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamatne stope i očekivano kretanje inflacije u narednom periodu. Prema oceni Izvršnog odbora, na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja u prvoj polovini naredne godine uticaće pre svega postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i niska baza kod cena naftnih derivata, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

Pored toga, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njen mogući uticaj na kretanje inflacije i tokove kapitala ka zemljama u usponu. Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi povećava otpornost domaće privrede na uticaje iz međunarodnog okruženja. Zahvaljujući tome smanjena je i spoljna neravnoteža, a makroekonomski izgledi naše privrede znatno su bolji, što je potvrdio i Međunarodni monetarni fond u okviru četvrte i pete revizije aranžmana.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. oktobra 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 08.09.2016.
Naslov: Redakcija