Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: ODLUKA O OBRAZOVANJU PREGOVARAČKOG TIMA ZA VOĐENJE PREGOVORA O PRISTUPANJU RS EVROPSKOJ UNIJI: 35 PREGOVARAčKIH GRUPA UčESVOVAćE U PROCESU OTVARANJA POGLAVLJA SA EU


Na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj 13. avgusta 2015. godine, usvojeno je Rešenje o imenovanju članova Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Zatim je 22. avgusta 2015. godine na snagu stupla Odluka o obrazovanju pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj Uniji ("Sl. glasnik RS", br. 71/2015) čime su kompletirane sve strukture potrebne za vođenje pregovora sa Evropskom unijom.

Izborom članova užeg tima za razgovore sa EU, Srbija je u potpunosti zaokružila svoju pregovaračku strukturu, a na poslovima otvaranja poglavlja biće angažovano više od 600 ljudi.

Oni su podeljeni u 35 pregovaračkih grupa, koliko ima i poglavlja. Međutim, broj ljudi koji će direktno ili indirektno učestvovati u ovom procesu, vremenom će premašiti nekoliko hiljada.

Prema rečima Jadranke Joksimović, ministarke bez potfelja zadužene za evropske integracije, u pregovore će praktično biti uključena cela administracija:

- Uži tim je pretežno sastavljen od eksperata koji mogu da koordiniraju i po nekoliko poglavlja, prate njihovo otvaranje i čitav taj proces. Ali, na ovom poslu radiće i zaposleni u skoro svim ministarstvima, vladinim službama i institucijama, predstavnici civilnog društva - navodi ministarka.

Ona naglašava da je teško napraviti računicu koliko će pregovori koštati našu zemlju i napominje da takvu računicu nisu imali ni Hrvatska ni Slovenija. Joksimovićeva dodaje da će trošak, u svakom slučaju, biti minimalan u odnosu na korist koju ćemo imati kada svoju državu i društvo uskladimo sa evropskim standardima.

Republika Srbija je 2014. godine ukupno za sve evropske poslove izdvojila više od pet miliona evra, a slična suma predviđena je i za 2015. godinu.

Uži pregovarački tim, koji je Vlada Republike Srbija nedavno formirala, ima 25 članova, a na njegovom čelu je Tanja Miščević. Zarada članova tima biće u rangu državnih sekretara, oko 90.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, 07.09.2015.