Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI NE PREDVIĐAJU BESPLATNE ELEKTRONSKE KARTICE ZA SVE


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas, povodom zahteva opozicije u Skupštini Srbije da svi građani besplatno dobiju elektronske zdravstvene kartice, da to ugovorom iz 2010. godine nije predviđeno. Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije zatražili su danas da svi građani besplatno dobiju nove elektronske zdravstvene kartice - umesto sadašnjih knjižica.

"U prvobitnom ugovoru i u sva četiri aneksa ugovora nije predviđeno da Republički fond za zdravstveno osiguranje ili neko drugi plati te kartice. U svim tim ugovorima piše da će kartice platiti građani", rekao je Lončar novinarima u parlamentu.

Dodao je da je malo nekorektno da sadašnja opozicija, koja je kada je bila na vlasti sklopila taj ugovor, sada ođednom traži besplatne kartice za građane.

On je kazao da će 1,2 milion socijalno najugrožnijih dobiti besplatno elektronske zdravstvene kartice, a da će možda još neke kategorije biti oslobođene plaćanja.

"Ne želimo unapred da obećavamo, gledaćemo da za još neke slojeve stanovništva budu besplatne", rekao je Lončar.

Najavljeno je da će građani za novu elektronsku zdravstvenu karticu plaćati po 400 dinara, a da će ih 1,2 miliona najugroženijih dobiti besplatno.

Po predloženoj izmeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, rok za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim odlaže se do 31.

decembra 2016. godine. Prvobitno je bilo predviđeno da se taj posao okonča do avgusta ove godine.

Upitan zašto je u vreme potpisivanja ugovora bilo predviđeno da građani plate 5,16 evra a sada je predviđeno 2,96 evra, Lončar je kazao da je jedno od objašnjenje da je pala cena repromaterijala.

"Nije mi najjasnije da je pala cena ako su ga oni tada kupili. Ne bavim se time. To je na nadležnim organima da ispitaju", naveo je ministar zdravlja.

On je kazao da je sada pokušano da se spasi što se spasiti može kako bi se izbegla tužba i blokada računa jer je traženo šest miliona evra za do sada izrađene kartice za koje je dogovoreno da budu namenjene socijalno najugroženijima.

Lončar je kazao da su u februaru 2010. taj ugovor potpisali tadašnji direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i predstavnik Narodne banke Srbije.

Izvor: Tanjug