Zastava Bosne i Hercegovine

U IZRADI DVA ZAKONA - O LEKOVIM I O MEDICINSKIM SREDSTVIMA, KOJI ćE PRVO BITI DOSTAVLJENI EVROPSKOJ KOMISIJI NA MIšLJENJE


Srpsko farmaceutsko tržište nije dovoljno razvijeno, ali je dobro regulisano i procenjuje se da je njegova vrednost u 2014. godini iznosila 640 miliona evra, saopšteno je na konferenciji Generalne skupštine Evropske asocijacije veledrogerija sa potpunim asortimanom (GIRP).

Ovaj skup, na kome su učestvovali predstavnici farmaceutskih kuća, veledrogerija i proizvođača iz Evrope, ima za cilj predstavljanje različitih modela snabdevanja lekovima zemalja članica EU, da predstavnici domaćih veledrogerija imaju priliku da saznaju više i prate promene evropskog zakonodavstva u toj oblasti.

U prošloj godini prosečna cena refundiranih lekova je iznosila je 2,6 evra, rekao je predsednik Grupacije vledrogerija PKS Miomir Nikolić i dodao da su farmaceutski troškovi već postali predmet racionalizacije. Srpska regulatorna tela obezbeđuju da svi lekovi koji se prodaju u Srbiji moraju zadovoljiti zahteve i standarde koji postoje i u zemljama EU.

Grupacija veledrogerije ima 15 članova, a u toku protekle godine tri najveće veleprodaje ostvarile su promet od 530 miliona evra, čime su postale pouzdan partner u zdravstvenom sistemu Srbije, jer ispunjavaju najviše standarde skladištenja i isporuke lekova.

Predsednik PKS, Marko Čadež, rekao je da se u Srbiji u zdravstvo ulaže 277 evra po stanovniku, odnosno šet odsto BDP, što je manje nego u zemljama EU. Investiranje u zdravstvo će se povećati u narednom periodu, jer je zadatak svih da se obezbedi kvalitetna zdravstvena zaštita i redovno snabdevanje tržišta lekovima, naveo je Čadež.

Posebna savetnica ministra zdravlja za oblast lekova i medicinskih srestava, Milena Radojičić, navela je da je dostupnost bezbednih lekova i medicinskih sredstava veoma značajna za svaku zemlju. Dodala je i da su su trenutno u izradi dva zakona - o lekovim i o medicinskim sredstvima, koji će najpre biti dostavljeni Evropskoj komisiji na mišljenje, a onda će se sprovesti procedura njihovog usvajanja u našoj zemlji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.06.2015.