Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: PONIšTEN KONKURS ZA NAUčNOISTRAżIVAčKE PROJEKTE. MINISTARSTVO PROSVETE IMA ROK OD 90 DANA ZA OBJAVLJIVANJE NOVOG KONKURSA, A SVI ISTRAżIVAčI NASTAVIćE DA SE FINANSIRAJU DO KRAJA 2016. GODINE PREKO DOSADAšNJIH PROJEKATA


Vlada Republike Srbije poništila je, 6. maja 2016. godine, većinom glasova, Konkurs za finansiranje naučnih projekata za naredne četiri godine.

Konkurs je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  13. aprila 2016. godine, da bi potom pred Vladu Republike Srbije stiglo rešenje o poništavanju konkursa sa obrazloženjem da nije objavljen u skladu sa pravnim procedurama, kao i da je u suprotnosti sa drugim zakonima i Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

Ministarstvo ima rok od 90 dana za objavljivanje novog konkursa, a svih 11.000 istraživača nastaviće da se finansiraju do kraja godine preko dosadašnjih projekata.

Verbić je naveo da je na Ministarstvu da počne da radi na novom konkursu, ali da on neće biti raspisan pre konstituisanja Nacionalnog saveta za nauku.

"Mi ćemo u ponedeljak, 9. maja 2016. godine pozvati predstavnike svih relevantnih institucija na konsultacije šta učiniti da se konkurs koji je već u poodmakloj fazi i ima više od 800 prijavljenih predloga projekata, da se konzervira da bi moglo što brže i efikasnije da se reši u narednim mesecima", naveo je Verbić.

Ministar je rekao da stoji iza rešenja koji je doneo njegov tim u Ministarstvu, da preuzima odgovornost za neuspeh konkursa, dodavši da će ponuditi ostavku, kao moralni čin, ukoliko je to izvodljivo s obzirom na to da je Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. M., 06.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija