Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN AKCIONI PLAN ZA POGLAVLJE 23


Akcioni plan za Poglavlje 23 "neprimećeno" je usvojila tehnička Vlada Republike Srbije u postizbornim danima i ukazala da su mnogi rokovi za sprovođenje određenih aktivnosti postavljeni u tom planu već prošli, saopštila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Transparentnost Srbija ocenjuje da Akcioni plan za Poglavlje 23, usvojen na sednici Vlade Republike Srbije 27. aprila 2016. godine, ima manjkavosti, ali da je ipak bolje da se pregovori o procesu pridruživanja otvore, pa makar i sa takvim akcionim planovima.

"Što se tiče sadržaja tog dokumenta, sve što je ranije bilo loše, ostalo je loše i sada - a tome je dodat i element nadrealnog, jer je za mnoge aktivnosti kao rok sprovođenja navodeno četvrto tromesečje 2015. godine ili prvo tromesečje 2016. godine, koji su već prošli", navodi TS.

Transparentnost Srbija ocenjuje da je "vrlo neobično" to što je dokument usvojila Vlada u tehničkom mandatu, iako je Akcioni plan potvrdila Evropska komisija još pre sedam meseci, kao i to što njegovo usvajanje nije iskorišćeno za promociju, kao što je uvek ranije bio slučaj kada su u pitanju pregovori sa EU i planovi za borbu protiv korupcije.

"Štaviše, na sajtu Vlade Republike Srbije, u okviru informacija o sednici, Akcionog plana i nema", dodaje Transparentnost Srbija.

Ova organizacija, ipak, navodi da je dobro što je Akconi plan konačno usvojen, jer je bolje da se pregovori o procesu pridruživanja otvore, nego da stoje na "mrtvoj tački godinama".

Izvor: Vebsajt 021.rs, 07.05.2016.
Naslov: Redakcija