Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UTVRĐEN TEKST PREDLOGA STATUTA AP VOJVODINE


Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, kao ovlašćeni predlagač, utvrdio je na sednici tekst predloga novog Statuta AP Vojvodine i uputio ga Skupštini AP Vojvodine na dalje postupanje.

Na osnovu člana 185. stav 2 Ustava Republike Srbije, Statut autonomne pokrajine donosi njena skupština, uz prethodnu saglasnost Narodne skupštine Republike Srbije.

Sednica Skupštine AP Vojvodine, na kojoj će, kao jedina tačka dnevnog reda biti razmotren predlog Statuta, zakazana je za 14. maj, a nakon toga biće upućen Narodnoj skupštini Republike Srbije na davanje saglasnosti.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine Ištvan Pastor izjavio je nakon sednice Odbora da je urađeno sve ono što je definisano kao zajednička obaveza pre pet meseci, nakon odluke Ustavnog suda Srbije.

"Sve smo uspeli da sačuvamo, da diskurs držimo u jednom zatvorenom krugu otvorenih ljudi i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Skupština Vojvodine pokazala da je ozbiljna institucija. Pokazali smo da, bez obzira na to što različiti politički akteri oko nekih stvari imaju različite stavove, oko izbegavanja određenih opasnosti imaju dovoljnu dozu razumevanja i odgovornosti. To je nešto što nam daje nadu da politički život u Srbiji jednoga dana može da bude takav", istakao je predsednik Pastor.

On je izrazio svoje uverenje da će ovaj akt na sednici Skupštine imati ako ne apsolutnu podršku, onda minimalno podršku više od dve trećine pokrajisnkih poslanika.

Predlog statuta ap vojvodine sa obrazloženjem (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, 8.5.2014.