Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKE O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH NA LOKALNOM I REPUBLIČKOM NIVOU BIĆE DONETE DO KRAJA MARTA 2017. GODINE: Odlukama neće biti predviđeno linearno smanjenje broja zaposlenih


Do kraja marta ili početka aprila 2017. godine biće donete nove odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, na republičkom nivou i u lokalnim samoupravama, koje neće podrazumevati linearno smanjenje broja zaposlenih, kao sada, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da sada postoji dovoljno analiza i podataka kako ko radi i koliko zaposlenih ima.

"Možemo da idemo ministarstvo po ministarstvo, javnu službu po javnu službu. Ne idemo više na tri odsto linearnog smanjivanja, ići ćemo sa brojem", rekla je Brnabić.

U procesu racionalizacije i optimizacije javne uprave, čiji je cilj da se broj zaposlenih svede na održiv broj, od 1. januara 2014. godine kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja, javna uprava smanjena za 24.156 ljudi.

Sa lokalom, dodala je, taj broj 37.904 zaposlena.

"Stvarno moramo da razbijemo taj mit o velikoj državnoj upravi. Na 100 stanovnika imamo 7,5 državnih službenika, u EU, zavisno od zemlje, taj broj je 8 do 8,5 na 100 stanovnika. Nemamo veliku, ali imamo neefikasnu državnu upravu i moramo da radimo na tome da je učinimo efikasnijom", rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da su sve zemlje osim Srbije na putu ka EU oslanjale na dva stuba - ekonomske reforme i rast i vladavina prava, a Srbija pored ta dva, ima u pretpristupnom procesu treći stub, a to je upravo reforma javne uprave.

"Uvek se treba vraćati na ta tri stuba i zato smo sa EU i komesarom Johanesom Hanom potpisali inovativni mehanizam direktne budžetske podrške koje podrazumeva 80 miliona evra koje nam EU daje kao podršku budžetu i kao motiv za implementaciju strategije javne uprave", rekla je Brnabić.

Nakon faze racionalizacije, koja je pri kraju ili je već i završena, sledi reorganizacija državne uprave, odnosno reorganizacija mrežnih, najglomaznijih, a najvažnijih sistema, prosvetu, zdravstvo i socijalnu zaštitu.

"Radimo na akcionim planovima kako da reorganizujemo ljude kako bi ti sistemi bili efikasniji", naznačila je Brnabić.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija