Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA KOJA SE OBEZBEĐUJU IZ SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Izmenama Pravilnika biće proširena prava osiguranika na pomagala koja plaća RFZO. Slušni aparati i posle 18 godina. Više test-traka dijabetičarima. Perike za žene koje se zrače i primaju citostatike


Ženama posle hemioterapije i radioterapije o trošku zdravstvenog osiguranja obezbeđivaće se perike. Pacijentima s problemima sa disanjem - ventilatori za neinvazivnu ventilaciju, a slabovidim i slepim dijabetičarima aparati i test trake za kontrolu šećera u krvi sa govornim softverom...

To su neke od novina koje su uvedene izmenom Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Sl. glasnik RS", br. 52/2012, 62/2012 - ispr., 73/2012 - ispr., 1/2013, 7/2013 - ispr., 112/2014, 114/2014 - ispr. i 18/2015). Time su proširena prava osiguranika na pomagala koja plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Tako će deca oštećenog sluha ubuduće do završetka redovnog školovanja, a najkasnije do 26 godina života, imati pravo na dva slušna aparata, što su do sada mogla da ostvare samo do 18. godine bez obzira na nastavak školovanja. Za dijabetičare je povećana količina test-traka na 150 komada za decu i trudnice, umesto dosadašnjih 90 do 150 mesečno prema broju doza, dok je za osiguranike koji primaju četiri i više doza insulina dnevno količina test-traka povećana sa 50 na 100 komada mesečno.

- Na izradi ovog Pravilnika, kojim se značajno proširuju prava iz osiguranja, radila je komisija sačinjena od 37 članova, od kojih su 24 člana eminentni stručnjaci iz različitih grana medicine - kaže dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO. - I u postupku izrade Pravilnika, i pre njegovog usvajanja, konsultovana su udruženja pacijenata i osoba sa invaliditetom i razmotreni njihovi predlozi.

Prema novim pravilima "deca leptiri" obolela od retkih bolesti epidermolizis bulosa, umesto na osam, kao do sada, moći će da dobiju do 14 silikonskih upijajućih flastera mesečno, zavisno od uzrasta.

- Proširena su prava i za lečenje i kontrolu šećerne bolesti, pa će obolelima biti olakšan postupak propisivanja pomagala, i na osnovu mišljenja interniste pomagala će propisivati izabrani lekar, bez mišljenja endokrinologa što se sada zahteva, a samo za nove korisnike će biti potrebna i saglasnost lekarske komisije - dodaje dr Lazić.

Prvi put je uvedeno pravo na test-trake i obolelima od dijabetes melitusa koji dnevno primaju do tri doze insulina i deci do 18 godina ako nisu na insulinu. Novina je i to da će spoljnu prenosnu insulinsku pumpu za decu do 18 godina života propisivati pedijatar endokrinolog, koji sada ovo pomagalo može da propiše pacijentu do 15 godina života.

Preciziran je i postupak propisivanja prve proteze za donje i gornje ekstremitete, pa će se posle amputacije proteze odsad propisivati samo u referentnim ustanovama: KC Vojvodine, KC Kragujevac, KC Niš i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku Beograd.

Na zahtev udruženja pacijenata i osoba sa invaliditetom uvedena je mogućnost da pacijenti doplate za pomagala iste vrste, koja su iznad propisanog standarda, kao što to mogu i pacijenti u susedstvu.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 08.03.2017.
Naslov: Redakcija