Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVEZIVANJE STAŽA ZA NEKADAŠNJE ZAPOSLENE PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANJU ILI STEČAJU PRODUŽENO DO KRAJA 2017. GODINE: Uslov za povezivanje staža je da radnici odustanu od sudskih procesa protiv države. Zaposleni koji reše da na ovaj način povežu staž, moraju da znaju da je različit postupak za podnošenje zahteva za radnike preduzeća u restrukturiranju, a drugačiji za povezivanje staža bivšim zaposlenima u firmama nad kojima je stečajni postupak otvoren u poslednje dve godine ili će to biti učinjeno ove


Bivšim radnicima koji imaju rupu u stažu, zbog činjenice da im poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a firme su im u procesu privatizacije, restrukturiranja ili stečaju – država će povezati staž.

Vlada Republike Srbije odlučila je da do kraja 2017. godine produži rok za povezivanje staža osiguranja za sve bivše zaposlene koji su na dan 13. avgusta 2014. godine imali oznaku "u restrukturiranju", a koji su stekli uslov za penziju. Isto važi i za bivše zaposlene nad kojima je stečaj otvoren u 2015, 2016. i 2017. godini, ali i za sve one koji u 2017. ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos.

Iako je prošle godine isticano da produženja roka za povezivanje radnog staža neće biti, država je odlučila da to učini i ove godine, jer je tokom prošle godine odziv radnika na koje se odluka odnosila bio mali.

Iako je nesporno da imaju i po nekoliko godina neuplaćenih penzijskih i invalidskih doprinosa veliki deo, onih koji su radili u preduzećima u restrukturiranju i onima koja su otišla u stečaj, nije iskoristio šansu za povezivanje radnog staža zbog toga što ne želi da ide u prevremenu penziju koja donosi trajno umanjenje.

Iz budžeta Republike Srbije obezbeđen je novac za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se povezuje staž i to na najnižu mesečnu osnovicu. To je u principu bio i najveći razlog zbog koga se malo bivših zaposlenih javilo da reguliše staž. Znaju, da će im to umanjiti prosek za penziju.

S druge strane, za mnoge od njih to je jedini način da odu u penziju, jer bi im u suprotnom bez tih godina staža za toliko bila umanjena penzijska osnovica.

Na početku prošle godine od 13.000 radnika koji su imali uslov za penziju, tek 920 njih je pristalo na državno povezivanje neplaćenih godina u radnom stažu.

Ministarstvo privrede je upravo zbog te činjenice predložilo Vladi da produži rok i tokom prošle godine ali i ove. Uslov za povezivanje staža je da radnici odustanu od sudskih procesa protiv države.

 Zaposleni koji reše da na ovaj način povežu staž, moraju da znaju da je različit postupak za podnošenje zahteva za radnike preduzeća u restrukturiranju, a drugačiji za povezivanje staža bivšim zaposlenima u firmama nad kojima je stečajni postupak otvoren u poslednje dve godine ili će to biti učinjeno ove.

Inače, od 1. januara 1991. do 31. decembra 2003. godine država je povezala staž za 66.163 preduzeća, odnosno 274.000 radnika.

Za to je iz državne kase izdvojeno 20,65 milijardi dinara, a povezano je oko pola miliona godina staža osiguranicima kojima nesavesni poslodavci nisu redovno uplaćivali doprinose za PIO.

Ti doprinosi, nikada kasnije nisu naplaćeni od poslodavaca.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 07.03.2017.
Naslov: Redakcija