Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UMETNIČKA UDRUŽENJA TRAŽE OVERU ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA, KAO I MOGUĆNOST OTPISA DUGOVANJA TIH UDRUŽENJA


Umetnička udruženja, otvorenim pismom, obratila su se premijeru Vlade Republike Srbije zbog neredovnih uplata doprinosa za socijalno osiguranje. Oni traže da im se omogući overa zdravstvenih knjižica, kao i da razmotre mogućnost otpisa dugovanja tih udruženja.

Oko 2.500 samostalnih umetnika i isto toliko članova njihovih porodica, već godinu dana nemaju zdravstvene knjižice zato što lokalne samoprave kasne sa uplatom doprinosa. Iz istog razloga, ne mogu da ostvare ni pravo na odlazak u penziju, dok ne izmire dugove koji nisu nastali njihovom krivicom.

"Ima nas zdravih, ali ima nas nažalost i bolesnih i koji ne mogu da odu kod lekara, koji ne mogu da dobiju adekvatnu terapiju, a da ne pričamo o našim penzionerima. Dakle, kategorija koja je zaista pod znakom pitanja i crveno svetlo je upaljeno", navodi Katarina Gojković iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

"Mi ovde govorimo o ukidanju osnovnog građanskog prava, ta stvar se mora rešavati u nekoj instituciji sistema, mi smo uskraćeni za zdravstveno osiguranje, a nominalno nismo dužni", dodaje Igor Filipović iz istog udruženja.

Samostalni umetnici napominju da je jednom delu preduzetnika prošle godine omogućeno da uprkos dugovima, overavaju zdravstvene knjižice na svaka tri meseca i kažu da bi im i takvo privremeno rešenje značilo.

Iako grad Beograd više od godina dana uplate vrši pravovremeno, one su najvećim delom odlazile na pokrivanje kamate zbog ranijih dugova.

"Samostalni umetnici ispaštaju za nešto zbog čega oni nisu apsolutno krivi. Znači oni ispaštaju zbog nečega što je skrivila lokalna uprava, jer više decenija nisu isplaćivale doprinose na vreme. A sada se to stavlja samostalnim umetnicima kao njihov poreski dug", kaže Dejan Simonović iz Srpskog književnog društva.

"Samostalni umetnici su inače, samo da podsetim, ljudi bez kojih 70 i više procenata ukupne srpske pozorišne produkcije ne bi postojalo. Svaka izložba, svaka baletska predstava, svaki koncert, tu imate ljude koji su samostalni umetnici. Dakle, tih programa, te kulture, neće biti, ako njih nema", navodi Katarina Gojković.

Iz Ministarstva kulture i informisanja nema odgovora kada će ovaj problem biti rešen i da li je ovo pitanje koje mora da reši lokalna samouprava ili se mora uključiti i Vlada Republike Srbije kako bi se našlo rešenje za nagomilane dugove. 

Izvor: Vebsajt B92, 06.03.2016.
Naslov: Redakcija