Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Pre nego što Predlog zakona bude dostavljen parlamentu na razmatranje, neophodno je obrazovanje Saveta za rodnu ravnopravnost


Vlada Republike Srbije formiraće Savet za rodnu ravnopravnost pre nego što bude donet Zakon koji reguliše ovu oblast.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da očekuje odluku premijerke Ane Brnabić o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti.

- Sada je vreme da se donose odluke, a odluke su sigurno na stolu predsednice Vlade. Ono što sam ja mogla kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ja sam uradila - istakla je Mihajlovićeva.

Kako je rekla, to telo nije dobilo nikakve dodatne primedbe u vezi sa nacrtom zakona koji je izradilo, već je bilo samo paušalnih ocena.

U kabinetu premijerke Ane Brnabić ističu da je Nacrt zakona od polovine prošle godine u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Tada je i počelo njegovo usaglašavanje sa nadležnim državnim organima i ostalim zainteresovanim stranama. Cilj nam je da tako važan akt bude donet najširim konsenzusom državnih organa, stručne javnosti i civilnog sektora. To je razlog što Vlada Srbije svakodnevno radi na izradi tog zakona - poručuju u kabinetu Ane Brnabić.

Kako kažu, pre nego što Predlog zakona bude dostavljen parlamentu na razmatranje, neophodno je obrazovanje Saveta za rodnu ravnopravnost.

- Uloga tog saveta biće da da smernice za finalizaciju zakona, što podrazumeva njegovo usaglašavanje, poslednji krug javne rasprave i svakako pribavljanje mišljenja Evropske komisije, jer je to jedan od zakona koji je deo procesa približavanja Srbije EU i njenim tekovinama. To je ujedno i razlog što Vlada svakodnevno radi na tom zakonu - ističu u kabinetu.

Podsećanja radi, zbog ovog zakona u septembru su se javno sukobili ministarka Zorana Mihajlović koja je rukovodila njegovim pisanjem praktično tri godine i ministar rada Zoran Đorđević koji je tada najavio da će predlog Mihajlovićeve praktično biti poništen i napisan novi tekst koji će biti "moderan i sprovodljiv".

U kabinetu premijerke ne slažu se s mišljenjem Zorane Mihajlović da su primedbe na Nacrt zakona bile paušalne.

- Stiglo je 20 dopisa sa sugestijama i primedbama, od kojih su sve unete u Nacrt zakona, poput zahteva da se proširi definicija rodno zasnovanog nasilja ili da pojedina dela zapravo nisu diskriminacija - kažu u ovom kabinetu.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.02.2018.
Naslov: Redakcija