Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: DOMOVI ZDRAVLJA SU U OBAVEZI DA OBAVESTE SANITARNOG INSPEKTORA UKOLIKO NEKO OD RODITELJA NE žELI DA VAKCINIšE DETE


Roditelji koji ne žele da im dete dobije vakcine koje spadaju u kategoriju obaveznih u našoj zemlji, može da bude kažnjen sa 20.000 do 50.000 dinara

Najveći broj prekršajnih prijava koje su podnosili sanitarni inspektori, na osnovu informacija iz domova zdravlja, umesto novčanom kaznom okončan je – opomenom.

Prekršajni sudovi su u prošloj godini dobili 1.283 zahteva za pokretanje postupka na osnovu nepoštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, gde spadaju i slučajevi neodazivanja roditelja i staratelja koji nisu želeli da im dete bude vakcinisano. Do sada je rešeno oko 40 odsto slučajeva, objašnjavaju u ovom sudu, i dodaju da će ostali biti rešavani u narednom periodu. Najviše zahteva za pokretanje prekršaja bilo je u Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Zrenjaninu...

Domovi zdravlja su u obavezi da obaveste sanitarnog inspektora ukoliko neko od roditelja ne želi da vakciniše dete, a onda inspektori pokreću prekršajni postupak.

I zdravstvene ustanove mogu da budu kažnjene ukoliko ne prijave takve slučajeve i ne sprovode mere zaštite novčanom kaznom od 100.000 do 800.000 dinara – pojašnjavaju u Prekršajnom sudu.

U članu 15 Zakona o pravima pacijenata definisano je da „pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica”. U Ministarstvu zdravlja naglašavaju da ukoliko sanitarni inspektor dobije pismeno obaveštenje od nadležnog pedijatra ili neonatologa da dete nije vakcinisano ili nije revakcinisano, a nisu od strane pedijatra, odnosno komisije, utvrđene kontraindikacije za primenu određene vakcine, sanitarni inspektor je dužan da rešenjem naredi osobi da se podvrgne vakcinaciji u određenom roku.

– Imajući u vidu da je lice maloletno, rešenje se donosi na ime roditelja ili staratelja. Ako roditelj ili staratelj ne sprovede mere propisane zakonom i ne postupi po izvršnom rešenju sanitarnog inspektora, on je dužan da podnese zahtev Prekršajnom sudu. Sanitarna inspekcija nema povratnu informaciju koliko je i da li su izrečene kazne po zakonu – ističu u Ministarstvu zdravlja.

Kako naglašava dr Zoran Panajotović, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, oni su u prošloj godini podneli 124 prekršajne prijave, a nezvanično su saznali da je dobar deo tih slučajeva kažnjen samo opomenom. U protekloj godini, ovi inspektori nisu imali nijednu prijavu protiv ustanove koja nije prijavila nevakcinisanu decu.

– Ne treba nezadovoljstvo ljudi da bude usmereno protiv inspektora, jer smo mi poslednji u lancu prijavljivanja kada se neko ogluši o propise. I inspektori mogu da budu kažnjeni ukoliko ne rade dobro svoj posao. U ovoj priči je najvažnije da pedijatri dignu glas i da se preko strukovnih udruženja oglase i da kažu koji je značaj vakcinacije. To je ono što nedostaje – smatra dr Panajotović.

Obuhvat vakcinacijom opada za koji procenat iz godine u godinu, najviše od MMR vakcine, tako da svake godine oko dve hiljade predškolske dece u Srbiji ne primi cepiva protiv 10 zaraznih bolesti. Lekari objašnjavaju da ukoliko imamo više nevakcinisane dece nisu samo oni u riziku da obole, već slabi i kolektivni imunitet, pa se time ugrožavaju i drugi mališani.

Izvor: www.politika.rs, D. Davidov-Kesar