Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odobriće lokalnim samoupravama da na određeno vreme angažuju ukupno 1.046 ljudi, koji će raditi na poslovima ozakonjenja objekata, a taj proces će biti završen za tri godine. Svaki radnik na ozakonjenju imaće propisan broj predmeta koje će morati da završi na dnevnom nivou


Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon), tokom proteklih godinu dana koliko je u primeni, dao je rezultate, ali to nije zadovoljilo prethodna očekivanja.

Naime, za godinu dana od donošenja Zakona doneto je 37.850 rešenja o ozakonjenju, a završen popis 364.400 objekata, ali u fiokama čeka još mnogo predmeta.

Iz Vlade Republike Srbije poručuju da neće biti novog zakona kako bi se rešilo ovo pitanje, već će problem biti rešen do kraja njihovog mandata.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, najavila je nedavno da će sve lokalne samouprave u Srbiji dobiti mogućnost da na određeno zaposle više od 1.000 ljudi koji ćе raditi isključivo na poslovima ozakonjenja. Dodatni zaposleni u lokalnim samoupravama biće angažovani sa biroa i sa njima ćе biti zaključivani ugovori o privremenim i povremenim poslovima, a plaćaće ih lokalne samouprave.

Ministarstvo je odradilo i dnevne i mеsеčnе kvote svakoj opštini kako bi ozakonjenje u Srbiji bilo završeno u naredne tri godine, a plan je da se na svaka dva meseca obaveštava javnost o kontroli primene ovih mera.

Izvor: Vebsajt B92, 07.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov. Redakcija