Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA


Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi Vlada tokom januara trebalo da predloži novi Zakon o zaštiti potrošača i prosledi ga Skupštini.

- Novi zakon je u potpunosti harmonizovan s međunarodnim standardima. Hteli smo da zakon zaista štiti potrošače, a da nikako i ni na koji način ne šteti trgovcima, kazao je Ljajić agenciji Beta.

Ljajić je naglasio da novi zakon sadrži jake instrumente i mehanizme zaštite potrošača koji su izostali iz prethodnog zakona čije su se mnoge slabosti pokazale u primeni.

- Novi zakon ima nekoliko novina, među kojima su novi instrumenti zaštite potrošača u vansudskom rešavanju potrošačkih sporova što je u skladu sa novom direktivom EU. Jača i kapacitete organizacija za zaštitu potrošača, jer želimo da imamo jak potrošački pokret, sa instrumentima zaštite i kolektivnih inteteresa potrošača, rekao je ministar.

- Novim zakonom vraćamo nadležnosti tržišnoj inspekciji, posebno u oblasti nepoštene poslovne prakse i netržišnih ugovornih obaveza što će u svakodnevnom životu omogućiti kvalitetnu zaštitu interesa potrošača, naglasio je Ljajić.

Nacrt zakona o zaštiti potrošača bio je od 27. septembra do 27. oktobra 2013. godine na javnoj raspravi gde je naišao na veliko interesovanje nevladinih i potrošačkih organizacija, stručnjaka i privatnog sektora. Konačnu verziju nacrta tog zakona, početkom decembra je utvrdio Nacionalni savet za zaštitu potrošača.

Izvor: Vebsajt Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, 8.1.2014.