Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA ĆE UČESTVOVATI NA PISA TESTIRANJU 2018. GODINE: Ministarstvo prosvete potpisalo je ugovor sa OECD i obavilo sve neophodne administrativne procedure na nacionalnom i međunarodnom nivou, kako bi učenici iz Srbije učestvovali u ovom međunarodnom istraživanju


Učenici iz Srbije učestvovaće u PISA testiranju 2018. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je navedeno, Ministarstvo je potpisalo ugovor sa OECD i obavilo sve neophodne administrativne procedure na nacionalnom i međunarodnom nivou, kako bi učenici iz Srbije učestvovali u ovom međunarodnom istraživanju.

"Realizacija PISA 2018. godine nije ni na koji način dovedena u pitanje, sve prispele obveze su realizovane, a sredstva su planirana u budžetu Srbije", navedeno je u saopštenju.

Međunarodni program procene učeničkih postignuća − PISA, je istraživanje koje se sprovodi na svake tri godine. Cilj je procena obrazovnih sistema zemalja širom sveta, testiranjem znanja i sposobnosti petnaestogodišnjih učenika.

Ovo istraživanje se realizuje od 1997. godine, a Srbija učestvuje od 2001. godine, od kada su realizovana četiri ciklusa istraživanja − 2003, 2006, 2009. i 2012. godine.

Učenici iz Srbije nisu učestvovali u istraživanju 2015. godine.

Kako se navodi na sajtu OECD, na poslednjem PISA testiranju za 2015. godinu najbolji su petnaestogodišnjaci u Singapuru, a zatim slede učenici Japana i Estonije. Među najboljih deset su i Tajvan, Finska, Makao, Kanada, Vijetnam, Hongkong i Kina.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.12.2016.
Naslov: Redakcija