Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN UGOVOR O KREDITNOJ GARANCIJI U OKVIRU EVROPSKOG COSME PROGRAMA: Za sada je obezbeđeno je ukupno 60 miliona evra koja će se srpskim preduzećima nuditi za nabavku obrtnih sredstava na rok od 36 meseci uz nisku kamatu i bez hipoteke. Maksimalni iznos koji može da dobije neko preduzeće je 150.000 evra, a minimalni iznos nije definisan, dok kamatna stopa zavisi od kreditne sposobnost i kreće se od minimum 2, 39 do 7,75 odsto


Ugovor o kreditnoj garanciji u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća potpisan je u Vladi Republike Srbije, 7. decembra 2016. godine.

Ovo je prvi u nizu ugovora između Evropskog investicionog fonda (EIF) i poslovnih banaka na realizaciji Programa EU COSME, koji srpskim preduzećima obezbeđuje nove povoljnije izvore finansiranja.

Kako je rečeno nakon potpisivanja tog dokumenta, za sada je obezbeđeno je ukupno 60 miliona evra koja će se srpskim preduzećima nuditi za nabavku obrtnih sredstava na rok od 36 meseci uz jako nisku kamatu i bez hipoteke.

Maksimalni iznos koji može da dobije neko preduzeće je 150.000 evra, a minimalni iznos nije definisan, dok kamatna stopa zavisi od kreditne sposobnost i kreće se od minimum 2, 39 do 7,75 odsto.

Aktivnosti u okviru COSME programa koje se sprovode u Srbiji unapređuju pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća kroz instrument kreditnih garancija i instrumente kapitala za ulaganje u rast i razvoj preduzeća, koji omogućava plasman kredita privrednicima po povoljnijim uslovima, a sprovodi se preko komercijalnih banaka u Srbiji.

Sporazum između EU i Srbije kojim je obezbeđeno učešće naše zemlje u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine.

Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.

Srbija je potpisivanjem sporazuma postala sedma zemlja izvan Evropske unije koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.

Izvor: Vebsajt Vlade i Tanjug, 07.12.2016.
Naslov: Redakcija