Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONFERENCIJA O PRISTUPANJU SRBIJE STO I PREGOVORIMA SA EU 8. DECEMBRA 2015. GODINE


U Beogradu će 8. decembra 2015. godine biti održana konferencija o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i početku pregovora sa EU u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove - ISAC fonda.

Kako je najavljeno, skup će otvoriti predsednik savetodavnog odbora Fonda. Milan Pajević, a očekuje se učešće šefa pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanje Miščević i ambasadora Švedske u Srbiji, Kristera Aspa.

U radnom delu učestvovaće Predrag Bjelić sa Ekonomskog fakulteta, Petra Beslać, savetnica za pravna pitanja iz Odeljenja za pristupanje, Svetska trgovinska organizacija, Bojana Todorović, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija i zamenica šefa Radne grupe za poglavlje 30 Pregovaračkog tima, navodi se u saopštenju organizatora.

Takođe, govoriće i Frejk Janmat šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji i Hilda Sandberg, zamenica direktora Odseka za globalne propise Odeljenja za međunarodnu trgovinsku politiku pri Ministarstvu spoljnih poslova Švedske.

U okviru Poglavlja 30, jedan od najznačajnih segmenata predstavlja pristupanje Srbije STO, kao neophodan uslov za zatvaranje ovog poglavlja.

Zajednička trgovinska politika funkcioniše po principima STO, a sama EU kao carinska teritorija je njena članica.

STO predstavlja forum za multilateralne trgovinske pregovore, služi za rešavanje trgovinskih sporova, određuje osnovna pravila trgovine putem sporazuma i nadgleda trgovinsku politiku svih članica kroz takozvani "mehanizam ocene trgovinske politike".

Srbija je svoj zahtev za članstvo u STO predala 2004. godine, i od tada je preduzeto niz pravnih i strukturnih reformi kako bi se ispunili kriterijumi za članstvo u toj organizaciji.

STO danas obuhvata 162 države uključujući sve države u Evropi osim BiH, Srbije i Belorusije.

U procesu pristupanja uz Srbiju tu je još mali broj država (21) s tim što na Ministarskoj Konferenciji u Keniji decembra ove godine članice trebalo da postanu Avganistan i Liberija.

Proces pristupanja Srbije u članstvo STO odvija se na dva paralelna koloseka, multilateralnom i bilateralnom.

Multilateralni, sistemski deo pregovora obuhvata usklađuvanje domaćeg spoljnotrgoviskog sistema sa pravilima STO koja su data i nisu predmet pregovora.

Na ovom planu ostalo je otvoreno pitanje usklađivanje propisa koji reguliše uvoz genetski modifikovanih proizvoda sa pravilima STO.

Kada je reč o bilateralnom nivou, Srbija je okončala pregovore sa 14 članica STO.

Još se vode pregovori sa Ukrajinom i Brazilom, dok se otvaraju i pregovori sa Rusijom koja je polovinom ove godine podnela zahtev.

Konferencija ima za cilj da upozna i prenese informacije o tome šta podrazumeva članstvo u STO, koji značaj ima za proces pristupanja Srbije EU, koja su iskustva drugih država, kao i da pokrene pravovremenu debatu, navodi organizator.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.12.2015.