Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: Rok za uplatu četvrte rate poreza na imovinu 15. novembar 2016. godine


Građanima koji su platili sve tri ovogodišnje rate poreza na imovinu ostala je još četvrta. Ona na naplatu stiže 15. novembra 2016. godine. Rešenja su podeljena tokom leta pa svi već znaju svoje obaveze. Onima koji još nisu izmirili prethodna dugovanja sada je prilika da uplate i te sume. Od 2017. godine u oblasti naplate tog poreza, a koji je u nadležnosti gradskih poreskih administracija, moglo bi biti promena, koje se odnose na nove mogućnosti plaćanja elektronskim putem.

Osim toga, poreznicima se pruža šansa da osveže bazu podataka jer postupak legalizacije objekata daje priliku da se proveri stanje na terenu i porezi tome prilagode. U pojedinim opštinama u Vojvodini poreznici su već krenuli tragom rešenja o legalizaciji, u drugima planiraju da to urade u narednom periodu.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nedavno je najavljeno da će pripremiti nova rešenja kod informacija o porezu: oni bi naredne godine mogli biti dostupniji građanima, i to elektronskim putem. Cilj je da obveznici samo jednim klikom vide kolike su im obaveze.

U mnogim opštinama poreske baze su zastarele – porez na imovinu plaća se po podacima starim i više decenija.

U stvarnosti situacija je drugačija, zato poreznici u lokalnim poreskim administracijama prate postupak legalizacije. Nova rešenja koja se izdaju su putokaz i za njih jer je tu evidentirano pravo stanje stvari, odnosno sve će manje u godinama koje dolaze neko plaćati rešenje na kućicu koja je u evidenciji umesto na vilu ili višespratnicu koja je u međuvremenu izgrađena na istom placu. Legalizacija je tako postala i šansa da se u poresku bazu upišu objekti koji do sada nisu evidentirani.

Poznato je da su žitelji Vojvodine veoma savesni poreski obveznici, što potvrđuju i podaci iz opštinskih administracija.

U opštini Ruma kažu da je više od 70 odsto obaveza već ispunjeno.

Štampali smo uplatnice i već ih prosledili jer se pokazalo da obveznicima to pomaže da ispune obaveze. Građani su savesni, ali im uplatnice dobro dođu. Radimo na osvežavanju podataka u vezi s postupcima i rešenjima o legalizaciji. Opomene je ta opština poslala na 3.000 adresa. Neplatiše su uglavnom pravna lica, a onima koji uopšte nisu plaćali porez ove godine sledi blokada računa – kaže šefica odeljenja lokalne poreske administracije u opštini Ruma Mileva Kovačević.

U Plandištu je plaćeno 80 odsto obaveza. Po rečima šefa poreske administracije Aleksandra Savkova, žitelji pomenute banatske opštine su ažurni. Njima će legalizacija takođe dobro doći da sve provere.

U Kanjiži je uplaćeno 86 odsto od dospelih obaveza. Uplatnice za poslednju ovogodišnju ratu su već poslate.

To se pokazalo kao dobro jer sve koji ne žive ovde podsetimo na to da treba da ispune tu obavezu. Legalizacija je svakako dobar putokaz da ažuriramo podatke. Manje tu ima promena kod kuća, ali kod stanova će to biti dragoceno – kaže šef lokalne poreske administracije Branislav Terzić.

U Zrenjaninu je naplata veća od 80 odsto – kaže šefica poreske administracije Nikolina Šerfeze.

Oni su već počeli u da idu tragom rešenja o legalizaciji, odnosno kada se rešenje izda, poreznici proveravaju situaciju na terenu i pišu nova rešenja i zaduženja. Idu i ispravke starih rešenja u roku od pet godina. Tako će se sve teže događati da se porez plaća za staru kuću umesto za vilu koja se sada nalazi na istom mestu.

Elektronska uplata poreza je u Vojvodini moguća za sve koji imaju račun u banci i usluge e-bankinga. Što se tiče poreskog zaduženja, moguće ga je proveriti elektronski, ali ne automatski. Obveznik treba u opštini da uzme šifru i potom može da putem računara proverava obaveze, odnosno koliko duguje, a koliko je preplatio. U opštinskim administracijama pretpostavljaju da u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave pripremaju za tu oblast novi program koji će još ubrzati postupak. Tako će obveznicima sve biti nadohvat ruke, sem novca koji moraju sami da obezbede.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 04.11.2016.
Naslov: Redakcija