Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 10 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10 odsto.

Imajući u vidu da se nastavlja smanjivanje inflatornih pritisaka i inflacionih očekivanja, Izvršni odbor očekuje da će se u oktobru međugodišnja stopa inflacije naći blizu donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. S obzirom na to da je inflacija već na niskom nivou, Narodna banka Srbije će mere monetarne politike u narednom periodu usmeriti na zadržavanje inflacije u granicama cilja, konstatovao je Izvršni odbor.

Na pad međugodišnje stope inflacije, po oceni Izvršnog odbora, uz mere monetarne politike, utiču i pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, niska tražnja i relativna stabilnost kursa, kojoj doprinose veoma povoljna spoljnotrgovinska kretanja. Deficit tekućeg računa u toku trećeg tromesečja iznosio je svega 1,4 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda, i to u uslovima povećane ekonomske aktivnosti. Pored toga, očekivani efekti fiskalne konsolidacije i pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima doprineće zadržavanju međugodišnje inflacije u granicama cilja naredne godine, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. decembra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 7.11.2013.