Email Print

DEVIZNA ŠTEDNJA GRAĐANA PREMAŠILA OSAM MILIJARDI EVRA


Devizna štednja građana je početkom novembra premašila osam milijardi evra, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Uprkos negativnoj izloženosti pojedinih banaka u medijima i izrazito nepovoljnom predstavljanju aktivnosti u prevazilaženju njihovih problema, devizna štednja je u ovoj godini povećana za oko 400 miliona evra. Devizna štednja beleži stalan rast i pored umerene konkurencije banaka u pogledu kamatnih stopa, što je uočeno i povodom Svetskog dana štednje. Kontinuiran rast devizne štednje potvrđuje da poverenje građana u bankarski sektor u Srbiji ne samo da nije narušeno nego da se i dalje povećava. Očigledno je da, u odnosu na visinu kamatnih stopa, štediše prednost daju stabilnosti finansijskog sistema i bankarskog sektora.

S rastom domaćih izvora finansiranja banaka kao što su dinarska i devizna štednja građana smanjuje se izloženost banaka nepovoljnim tržišnim kretanjima u inostranstvu i povećava finansijska stabilnost domaćeg bankarskog sektora, ocenjuje Narodna banka Srbije.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 7.11.2012.