Zastava Bosne i Hercegovine

ZAVRŠENA RASPRAVA O AMANDMANIMA NA PREDLOG ZAKONA O IZVOZU I UVOZU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME


Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.

Poslanici će se u nastavku izjasniti i o potvrđivanju Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske Unije, kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske Uniji.

Skupština će glasati i o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora, kao i o potvrđivanju Sporazuma sa Savetom ministara Albanije o veterinarskoj saradnji.

Posle glasanja, počeće nova sednica na čijem su dnevnom redu dopune Krivičnog zakonika kojima se uvode krivična dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi i organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas rad raspravom o pojedinostima na Predlog zakona o uvozu i izvozu naoružanja i vojne opreme, a u toku su pitanja poslanika. Na Predlog zakona uloženo je 19 amandmana.

Cilj predloženog zakona je, kako je navela Vlada Srbije, koja je predlagač, uspostavljanje kontrole izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, a nova rešenja određuju uslove izvoza i uvoza, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, postupak izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa.

Obrazlažući predložena rešenja, ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao da su neophodna zbog usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravilima EU, kao i zbog primene međunarodnih sporazuma, konvencija i režima, koje je Srbija prihvatila ili namerava da prihvati.

On je naveo da namenska industrija ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, a da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu jugoistočne Evrope.

Prema njegovim recima, broj izdatih dozvola za izvoz kontrolisane robe u resornom ministarstvu konstantno raste, kao i njihove vrednosti, pa je 2010. izdato 348 dozvola u vrednosti oko 757 miliona dolara, a prošle godine 444 dozvole u vrednosti oko 775 miliona dolara.Do 30. juna ove godine izdato je 190 dozvola.

Pred poslanicima je i više međunarodnih sporazuma, kao što su:

- Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Alžira o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane,

- Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada...

Poslanici su od početka jesenjeg zasedanja razmotrili i usvojili predloge:

- Zakona o javnoj svojini,

- Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji,

a potvrđena su i dva međunarodna sporazuma, i to o:

- zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj,

- saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima sa Moldavijom.

Izvor: Blic, 8.10.2014.