Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF PREDVIĐA MANJI RAST BDP OD PRVOBITNO PROGNOZIRANOG


Srbija će ove godine zabeležiti pad privredne aktivnosti od 0,5 odsto, a naredne godine rast od jedan odsto, prema najnovijim jesenjim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U odnosu na prolećnu prognozu, MMF je snizio projekciju rasta privrede Srbije za ovu godinu sa 1,0 odsto na negativan rast od 0,5 odsto, kao i prognozu za 2015. godinu sa prvobitno predviđenog rasta od 1,5 na 1,0 odsto.

Prema najnovijim prognozama, potrošačke cene u Srbiji će ove godine porasti 2,3 odsto, a naredne godine za 3,4 odsto, dok će stopa nezaposlenosti u 2014. porasti na 21,6 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 21 odsto, a u narednoj godini skočiti na 21,8 odsto.

Kada je reč o bilansu tekućih plaćanja, Srbija bi ove godine trebalo da registruje deficit od 6,1 odsto, a naredne godine manjak od 5,1 odsto.

Prema oktobarskom izveštaju objavljenom na veb sajtu MMF-a, zemlje jugoistočne Evrope će ove godine imati sporiji rast zbog katastrofalnih majskih poplava, koje su naročito pogodile Bosni i Hercegovinu i Srbiju, dok će se iduće godine zemlje ovog regiona vratiti na staze rasta, zahvaljujući obnovi poplavom uništenih područja i rastu zapošljavanja.

Za Hrvatsku, MMF prognozira pad privredne aktivnosti od 0,8 odsto za ovu godinu, i rast od 0,5 odsto u idućoj godini, za Bugarsku predviđa rast od 1,4 odsto u ovoj i od 2,0 odsto u 2015. godini, a za Rumuniju rast od 2,4 odsto ove godine, odnosno 2,5 odsto dogodine.

Izvor: Tanjug