Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Više strukovnih udruženja i nevladinih organizacija iz oblasti prava i pravosuđa traže produžetak roka za izmene Ustava, da javna rasprava o toj temi bude otvorena za sva udruženja, institucije i građane van udruženja, te objavu Nacrta izmena Ustava, o kojima bi moglo da se diskutuje


Pet udruženja građana koja imaju višegodišnje iskustvo u oblasti prava i pravosuđa protestovalo je zbog načina na koji se odvija uključivanje stručne i šire javnosti u postupak izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav).

Oni su pozvali Ministarstvo pravde da objavi Nacrt izmena Ustava o kome bi bilo moguće raspravljati navodeći da je potrebno da predstavnici Vlade i Ministarstva bez odlaganja otvore javnu raspravu o promenama Ustava, a u koju će uključiti ne samo odabrana udruženja građana, već i druga udruženja, institucije, pojedince i građane.

- Akcionim planom za Poglavlje 23 je predviđena promena Ustava do kraja 2017. godine, a Ministarstvo pravde je najavilo da će se ove izmene pre svega odnositi na ustavni položaj pravosuđa. Dosadašnje aktivnosti Ministarstva pravde bile su usmerene na prikupljanje stavova udruženja građana o potrebnim promenama Ustava, dok su građani van udruženja u potpunosti isključeni iz ovih konsultacija. Ovakav pristup ukazuje na to da će odluke o predlogu za promenu Ustava biti donete u uskom krugu zvaničnika Vlade, kao i da postoji namera da održane i planirane konsultacije budu predstavljene kao javna rasprava - što one nisu ni po obimu, ni po sadržaju - kaže se u otvorenom pismu.

Dodaje se da su promene Ustava, a posebno promene koje se tiču uspostavljanja nezavisnosti pravosuđa, od izuzetne važnosti za sve građane Srbije.

- Građani su ti koji će najviše osetiti dobre ili loše posledice ustavnih promena. Podsećamo da su u do sada sprovedenim istraživanjima, građani pokazali da imaju jasan stav o ključnim odredbama koje će biti predmet promene Ustava. U istraživanju o Ustavu koje je sprovedeno 2011. godine, građani su vrlo nisko ocenili zaštitu svojih ustavnih prava i izrazili gotovo dvotrećinski stav o politizovanosti pravosuđa, nedemokratičnosti usvajanja Ustava iz 2006. godine i nelegitimnosti usvajanja izmena Ustava bez javne rasprave. Uprkos ovim podacima, Ministarstvo pravde je u postupku javnih konsultacija organizovalo jedan sastanak na kojem su udruženja imala samo pet minuta da predstave svoje predloge, ali je onemogućena debata o predloženim rešenjima. Vlada i Ministarstvo pravde ni tada, a ni kasnije nisu javnosti predstavili svoja rešenja za promenu Ustava. -

Pet udruženja još ističu da je u nastavku konsultacija o promenama Ustava Ministarstvo pravde najavilo konsultacije o temama koje nisu ustavna materija pa nije jasno zašto se u ovom trenutku one stavljaju u središte razgovora o promeni Ustava, dok je u drugi plan stavljena tema nezavisnosti pravosuđa i političkog uticaja na nosioce pravosudnih funkcija.

Javno pismo upućeno vlasti potpisali su Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović pozvao je sve organizacije civilnog društva da uzmu aktivno učešće u tekućoj debati povodom izmena Ustava i napomenuo da će tokom jeseni biti održane četiri javne debate.

Dodao je da Ministarstvo pravde poziva organizacije civilnog društva da uzmu aktivno učešće u debati koja je u toku i da u raspravi, javno iznesu svoje stavove o svakoj relevantnoj temi i da objasne kako su ti predlozi u vezi sa EU standardima i rešenjima koje imaju druge članice EU.

Naglasio je da će Nacrt izmena Ustava biti rezultat podnetih predloga svih interesnih organizacija, institucija, civilnog sektora i drugih, odnosno njihovih sugestija sa javne rasprave.

"Taj tekst će biti poslat Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru", ukazao je pomoćnik ministra.

Izvor: Vebsajt 021 i RTS, 06.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija