Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OČEKUJE SE DONOŠENJE UREDBI O UTVRĐIVANJU METODOLOGIJE ZA OBRAČUN CENE SNABDEVANJA VODOM ZA PIĆE SISTEMOM JAVNOG VODOVODA I CENE SAKUPLJANJA, ODVOĐENJA I PREČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA SISTEMOM JAVNE KANALIZACIJE I O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA ZA ODREĐIVANJE REFERENTNE CENE VODE, TE STRATEGIJE ZA UPRAVLJANJE VODAMA DO 2034. GODINE: NOVIM PROPISIMA ćE BITI PREDVIđENO POVEćANJE CENE KUBNOG METRA VODE, KOJA U NAREDNIH NEKOLIKO GODINA MORA DOSTIćI IZNOS OD 1,35 EVRA. PREDVIđA SE I FORMIRANJE FONDA ZA VODE, U KOJI BI SE SLIVALA SREDSTVA PRIKUPLJENA KROZ NAKNADU ZA VODE


Cena vode za građane Srbije u narednih pet do šest godina trebalo bi da dostigne nivo od oko 1,35 evra po kubnom metru, što će pojedinim domaćinstvima vodu poskupeti čak dva ili tri puta.

To, naime, predviđa Strategija za upravljanje vodama do 2034. godine, koja bi trebalo da bude usvojena do kraja 2016. godine. To je istovremeno i zahtev Svetske banke čiji stručnjaci procenjuju da je cena vode u Srbiji socijalna, a ne ekonomska. Cena od 1,35 evra značila bi da kubik vode košta oko 165 dinara, a danas je u nekim opštinama njegova cena manje od 50 dinara.

Posledica toga je da se u Srbiji nedovoljno ulaže u vodosnabdevanje i kanalisanje vode, što je neophodno da bi se u budućnosti građanima, ali privredi, obezbedila kvalitetna voda za piće.

Strategija predviđa i formiranje Fonda za vode, u koji bi se slivala sredstva prikupljena kroz naknadu za vode. Ova naknada i sada postoji, ali je simbolična. Prikupljena sredstva bi, pored ostalog bila korišćena i za popravljanje stanja kada je reč o zaštiti od poplava, koja, kako se konstatuje u Nacrtu strategije, na mnogim mestima nije adekvatna.

Godišnje je, prema procenama Svetske banke, potrebno najmanje 200 do 300 miliona evra za ove namene. Trenutna izdvajanja su od 100 do 150 miliona evra.

Strategija predviđa da se do 2034. uloži 8,5 milijardi evra u poboljšanje infrastrukture za vodosnabdevanje, kanalisanje i zaštitu od poplava, bujica i erozija.

Kolika će tačno biti cena vode, znaće se nakon što bude usvojena i Uredba o utvrđivanju metodologije za obračun cene snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda i cene sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda sistemom javne kanalizacije, kao i Uredba o utvrđivanju kriterijuma za određivanje referentne cene vode. Poskupljenje će, takođe, biti postupno, što znači da cena neće "skočiti" odjednom, već svake godine pomalo.

Cenu vode, naime, određuju lokalne samouprave, u skladu sa važećim propisima. Metodologija za određivanje cene postoji i sad, ali uprkos tome, neke opštine vodu naplaćuju i po nekoliko puta manje u odnosu na druge. Ta razlika dostiže u nekim slučajevima i do 70 dinara po kubnom metru.

Ni novim propisima neće biti uvedena ista cena vode za sve gradove i opštine u Srbiji, ali će ona biti ujednačena. Cena se, naime, utvrđuje na osnovu više faktora, a jedan od njih je to odakle stiže voda koja se prerađuje za piće.

Na cenu utiče, takođe, i potrošnja vode, kao i broj zaposlenih u komunalnim preduzećima.

Prema rečima predstavnika Svetske banke, Dejvida Mišoda, SB je analizirala više od 400 komunalnih preduzeća u podunavskom slivu i zaključila da je u komunalnim preduzećima za vodosnabdevanje u Srbiji primećeno da imaju dosta više zaposlenih nego što je to slučaj u EU.

- Takođe, Srbija nije najsiromašnija u regionu, a ima jednu od najnižih cena vode - rekao je Mišod dodajući da se Subotica najviše približila ekonomskoj ceni, ali i da tamo trošak za vodu iznosi svega dva odsto prihoda domaćinstva.

On je rekao da se u EU mnogo više novca ulaže u tu oblast i da je preporuka OECD-a da to bude 0,5 do 1.00 odsto BDP-a, da u Srbiji to iznosi 0,2 ili 0,3 odsto.

Cene vode po opštinama u Srbiji

Grad/opština

Cena (RSD, za domaćinstva)

Subotica

108,90

Novi Sad

88,96

Sremska Mitrovica

45,10

Beograd

79,52

Kragujevac

67,80

Kraljevo

56,21

Niš

58,35

Kruševac

56,42

Izvor: Vebsajt Blic, M. R. Petrović, 06.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija