Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ULAGANJIMA: CILJ ZAKONA JE POVEćANJE INVESTICIJA, IZJEDNAčAVANJE STRANIH I DOMAćIH ULAGAčA I OSNIVANJE RAZVOJNE AGENCIJE SRBIJE


Srbija po prvi put treba da dobije Zakon o ulaganjima, čiji je cilj povećanje investicija, izjednačavanje stranih i domaćih ulagača i osnivanje Razvojne agencije Srbije, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

Ministar ističe da se gase dve postojeće agencije i smanjuje broj radnih mesta, a doći će novi mladi ljude sa znanjem jezika, tako da će Srbija imati potpuno drugačiju strukturu rada sa investitorima, kao i garancije koje država treba da da strancima i kompanijama koji reinvestiraju ovde i otvaraju nova radna mesta.

Upitan koje kompanije bi mogle doći u Srbiju, Sertić je odgovorio da sektori i kompanije koji dolaze zavisi od nekoliko elemenata.

"Pre svega, spremnost lokalnih samouprava da ih podrži i upornost samouprava kada krenu u razgovore sa nekim od kompanija da istraju do kraja. Dajemo podršku ali svakako, ta podrška je ograničena na one mere koje republička Vlada može da realizuje", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, kroz zakon je definisana ozbiljna uloga lokalne samopuprave koja će preko određenih alata i mehanizama imati mogućnost da realizuje svoje poslove sa strancima.

"Sa druge strane, veoma nam je važno da vodimo ravnomerenu regionalnu politiku", naveo je Sertić i dodao da investicije zavise dosta od rasporeda radne snage u Srbiji. Na jugu Srbije je više teksitlna i metalo-prerađivačka industrija, u Šumadiji - autoindustrija, u Vojvodini - precizna mehanika, rekao je Sertić.

Govoreći o subencijama radnih mesta, Seretić kaže da je 6,5 milijardi dinara opredeljeno 2015. godine za podsticaje investitorima.

"Kada dajemo podsticaje, ne dajemo pare za početak posla, već je to pomoć kompanijama da se broj radnika poveća, da biznis plan bude jači i da investicija bude veća", kaže Sertić, dodajući da treba izjednačiti domaće i strane investitore.

Novi Zakon o ulaganjima, koji je u pripremi, već je uzburkao javnost nakon ocene stručnjaka da se tim predlogom demotivišu oni koji od vlasti traže informacije od javnog značaja, posebno one koje se tiču ugovora koje država potpisuje sa investitorima.

Izvor: Vebsajt RTS, 06.09.2015.