Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA I POSTUPKU STICANJA STATUSA POVLAŠĆENOG PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNE ENERGIJE, PRIVREMENOG POVLAŠĆENOG PROIZVOĐAČA I PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: UREDBOM SU UKLONJENE PREPREKE ZA INVESTICIJE U IZGRADNJI VETROPARKOVA. U 2017. GODINI PLANIRANA GRADNJA KOD KOVINA, U PLANDIšTU, KOVAčICI I U OKOLINI VRšCA


Usvajanjem više podzakonskih akata za obnovljive izvore energije Vlada Republike Srbije uskladila je ovu oblast sa evopskim stanardima, te se očekuje da će energija vetra Srbiji doneti gotovo milijardu evra investicija. Ujedno, dato je i zeleno svetlo za gradnju pet novih vetroparkova. Tako će, nakon Kule, gde se već vrte tri vetroturbine, u Vojvodini biti još pet vetroparkova.

Vlada Republike Srbije je za struju iz vetra odobrila kvotu od 500 megavata i time dala zeleno svetlo za gradnju vetroparkova "Čibuk" kod Kovina, kao i kod Kovačice, Alibunara, Plandišta i u okolini Vršca. Predsednica Srpskog udruženja za vetar Ana Brnabić najavljuje da bi do decembra trebalo da se zatvore ugovori sa bankama, a nakon toga će biti potpisani ugovori sa izvođačima radova, odnosno firmama koje će izvoditi građevinske i elektrotehničke radove, graditi dalekovod i priključna postrojenja, a sama gradnja vetroparkova trebalo bi da počne u martu 2017. godine.

Oko milijardu evra investicija iz energije vetra dolazi iz američkog, izraelskog, belgijskog, ruskog, italijanskog i domaćeg kapitala. Ana Brbanić naglašava da će te investicije značiti bum i za naše građevinske firme i za elektroenergetska preduzeća, transportne firme, finansijski sektor. Ona napominje da će veliki deo neophodne opreme biti proizveden u našoj zemlji jer će fabrika za turbine u Subotici "Simens" proizvoditi većinu turbina.

Neki projekti budućih vetroparkova već imaju dozvolu, ali izgradnja nije mogla da započne sve dok nisu usvojeni podzakonski akti: Uredba o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016), Uredba o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije, privremenog povlašćenog proizvođača i proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016), i Uredba o ugovoru o otkupu električne energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016).

Direktor projekta "Vetropark Kovačica" Miloš Colić ističe da imaju građevinsku dozvolu i pripremljen status povlašćenog proizvođača električne energije dobijen od Ministarstva rudarstva i energetike, te da su trenutno u postupku zatvaranja finansijske konstrukcije sa međunarodnim finansijskim institucijama. On očekuje da se ceo posao završi do kraja godine i da početkom naredne počne izgradnja. I Vetropark Alibunar ima dozvolu već dve godine, a i čekala se odluka Vlade Republike Srbije kako bi razvoj projekta bio nastavljen i konačno započela izgradnja vetroparka.

Pored koristi od energije vetra, koju će imati sama država, gradnja pet novih vetroparkova doneće zaradu domaćim proizvođačima, a biće otovrena i nova radna mesta. Nime, izvesno je da će na izgradnji vetroparkova biti angažovana domaća radna snaga, a da će, kad vetroparkovi budu u funkciji, u njima biti zaposleni domaći radnici.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 07.07.2016.
Naslov: Redakcija