Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: SVI KORISNICI DRżAVNIH ORANICA PO ZAKONU SU OBAVEZNI DA POSEDUJU "KNJIGU POLJA" U KOJOJ SE BELEżE SVE PRIMENJENE AGROTEHNIčKE MERE


Praćenje ekonomičnosti proizvodnje, poštovanje principa sledljivosti u uzgoju date biljne vrste, osiguranje plasmana robe na domaće i strano tržište - obezbeđuje se, između ostalog, i vođenjem matične "knjige polja".

Svi korisnici državnih oranica po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009 i 112/2015), u obavezi su da poseduju "knjigu polja" u kojoj se beleže sve primenjene agrotehničke mere.

Stručnjaci ukazjuju na važnost vođenja knjige polja sa aspekta praćenja ekonomničnosti primene agrotehničkih mera ali i plasmana robe na domaća i strana tržišta gde se traži dokaz o sledljivosti tokom proizvodnje.

Agronom Janko Pap kaže da veliki proizvođači voća i povrća uredno vode evidencije i popunjavaju rubrike o primenjim merama u proizvodnji radi plasmana robe u mega-markete.

On savetuje poljoprivrednike koji još nisu nabavili matičnu knjigu polja da se oko preuzimanja mogu informisati u svojim poljoprivrednim savetodavnim službama.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.07.2016.
Naslov: Redakcija