Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: USVOJEN REBALANS POKRAJINSKOG BUDżETA ZA 2015. GODINU, OSNOVANA VOJVOđANSKA AKADEMIJA NAUKA, UMETNOSTI I KULTURE (VANUK)


Skupština Vojvodine donela je 7. jula 2015. godine, većinom glasova, odluku o rebalansu pokrajinskog budžeta za 2015. godinu kojom je predviđeno povećanje za 1,36 milijardi dinara, tako da taj budžet sad iznosi nešto više od 63,93 milijarde dinara.

Za tu odluku glasalo je 67 poslanika, njih 18 izjasnilo se protiv, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo sedam poslanika.

Pokrajinski sekretar za finansije, Zoran Radoman, istakao je na sednici da je taj rebalans omogućen povećanjem prihoda kao i zahvaljujući "naporima Pokrajinske vlade" u naplati potraživanja ostalih od Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je, obraćajući se tim povodom poslanicima, naglasio da su rebalansom finansijska sredstva opredeljena za različite programe u poljoprivredi i zdravstvu, odbranu od poplava, za podršku otvaranju pogona novih tehnologija, za razvoj sporta i aktivnosti mladih, kao i za kupovinu seoskih kuća za mlade bračne parove, koji je veoma dobro prihvaćen u Vojvodini.

Skupštine AP Vojvodine usvojila je i odluku o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK) koja će se baviti, kako je naveo predlagač, unapređivanjem tih oblasti na teritoriji pokrajine.

Podršku tom predlogu Pokrajinske vlade dalo je 58 poslanika, njih 14 je bilo protiv a osam poslanika nije glasalo.

Radom VANUK-a biće stvoreni uslovi za "obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanje i poštovanje različitosti kultura nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini", naveo je predlagač odluke.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Vladimir Pavlov, rekao je da je predlog o osnivanju VANUK urađen u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine, posle ukidanja dotadašnjih ingerencija Vojvođanske akademije nauka i umetnosti - VANU.

Pavlov je istakao da se VANUK osniva kao javna ustanova, u skladu sa Ustavom, odgovarajućim zakonima i Statutom AP Vojvodine.

Predstavnici opozicije u pokrajinskoj skupštini, kritikovali su taj predlog ističući da je u suptrotnosti sa Ustavom, kao i da u Vojvodini postoji i deluje Ogranak SANU u Novom Sadu i stoga nema razloga za stvaranje VANUK-a.

Takođe su naveli i da je prema odredbama Zakona o javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 42/91, 71/94, 79/2005 - dr. zakon, 81/2005 - ispr. dr. zakona, 83/2005 - ispr. dr. zakona i 83/2014 - dr. zakon) osnivanje takve javne ustanove moguće samo "ako postoji zakonom utvrđeno pravo i interes za to, a toga u ovom slučaju nema".

Na sledećoj sednici pokrajinske Skupštine, zakazanoj za 9. jul 2015. godine, poslanici bi trebalo da razmatraju izveštaje o poslovanju javnih preduzeća "Vojvodinašume" i "Vode Vojvodine" kao i Turističke organizacije Vojvodine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.07.2015.