Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠENA OBUKA POLICIJE I TUŽILACA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE


Dva tužioca za organizovani kriminal i 25 policijskih inspektora uspešno je prošlo obuku za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, čime je završen dvoipogodišnji projekat unapređenja stručnosti u redovima policije i tužilaštva, rečeno je na ceremonij dodele sertifikata.

Obuku su zajednički organizovale Misija OEBS, MUP, Kancelarija tužoca za organizovani kriminal, uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške.

Na ceremoniji dodele sertifikata vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić istakao je da je obuka sprovedena u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 79/2013).

Prema njegovim rečima projekat "Unapređenje kapaciteta policije Srbije u borbi protiv korupcije", pokazao je višestruku opravdanost i održivost, što se vidi, rekao je, u podizanju stručne osposobljenosti policajaca i policajki za obavljanje najsloženijih policijskih istraga, posebno kada je reč o krivičnim delima sa elementima korupcije.

"Bitno je istaći i da je deset policijskih službenika uspešno završilo obuku za trenere i oni će biti angažovani za obuku ostalih policijskih službenika. Na taj način evidentan je kontinuitet aktivnosti predviđenih Akcionim planom", rekao je Rebić.

Tužilac za organizovani kriminal, Mladen Nenadić, dodao je da dodela sertifikata ne treba da predstavlja završetak projekta, već početak novog načina rada, imajući u vidu da su policajci i tužioci stekli novo znanje i veštine.

"Od vas očekujemo da ćete time doprineti boljem radu policije i tužilaštva", poručio je Nenadić, dodajući da donacije i pomoć Norvežana i Misije OEBS ne smatra kao poklon, već kao ulaganje u budućnost.

Zamenica ambasadora Norveške u Srbiji, Janike Bein, ocenila je da je projekat doveo do opipljivih rezultata, da je već vidljiv viši kvalitet rada istražiteljima u slučajevima visoke korupcije, kao i da će program obuke ući u nastavni plan obrazovanja sprske policije i istražitelja.

Prema njenim rečima kanidadati za obuku pažljivo su birani, posle čega su prošli kroz iscrpnu i detaljnu obuku.

"Sada je važno da nastave sa radom za koji su obučeni, a ne da budu prebačeni na druge položaje", rekla je Bein i naglasila da bi volela da se nastavi saradnja sa Srbijom, kao i ostalim državama u regionu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji, Majkl Ujehara, konstatovao je da je cilj bio da se unaprede profesionalizam i stručnost u redovima policije i tužilaštva u borbi protiv korupcije i ostalih oblika krivičnih dela u oblasti privrednog kriminala.

On je dodao da je zahvaljujući tom projektu 12 policajaca steklo i međunarodno priznat sertifikat za otkrivanje finansijskih prevara, pranja novca i forenzičko računovodstvo.

"Ta ekspertiza je već sada na raspolganju Ministarstvu unutrašnjih poslova. Novi stručnjaci već obučavaju svoje kolege za specijalizovane oblasti, poput napredna bankarska dokumentacija, oduzimanje imovine stečene krivičnim delima...", rekao je Ujehara.

On je dodao i da je pred Srbijom otvaranje specijalizovanog odeljenja za borbu protiv korupcije i zaključio da će Misija OEBS nastaviti da pomaže i organizuje zajedničke obuke i za tužioce i policijske službenike.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.06.2016.