Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZVRšENJU I OBEZBEđENJU: KOMORA IZVRšITELJA SMATRA DA IZVRšNE POSTUPKE TREBA PRENETI U ISKLJUčIVU NADLEżNOST IZVRšITELJIMA


Izvršni postupci trebalo bi da budu preneti u isključivu nadležnost izvršitelja, čime bi se rešio veliki problem opterećenosti sudova, koji nemaju dovoljno kadrovske i tehničke opremljenosti da procesuiraju i završe veliki broj tih predmeta, izjavila je Mirjana Dimitrijević iz Komore izvršitelja.

"To bi doprinelo efikasnosti izvršnog postupka. Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju je pripremljen, u toku je javna rasprava, Komora izvršitelja i izvršitelji nisu zadovoljni svim predloženim rešenjima", kaže Dimitrijević.

Kako je navela, u Nacrtu zakona postoje rešenja koja su dobra i koja donekle otklanjaju nedostatke sadašnjeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014).

Određeni mehanizmi i pravna sredstva, moraju postojati i zbog sprečavanja eventualno zlonamernih postupaka, poput neopravdanog zadiranja u imovinu izvršnog dužnika, kaže Dimitrijević.

Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju možete pogledati ovde. (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.06.2015.