Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDNA KOMORA HRVATSKE, KAO JEDAN OD PRAVNIH SLEDBENIKA, POTRAżUJE SUVLASNIčKI UDEO NAD NEKRETNINAMA U BEOGRADU KOJE SU PRIPADALE PRIVREDNOJ KOMORI JUGOSLAVIJE


Hrvatska privredna komora tužila je Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nezadovoljna što ne može da dođe do nekretnina u Srbiji za koje smatra da joj pripadaju.

Privredna komora Srbije potvrđuje da je  hrvatska komora podnela tužbu 26. novembra 2004.  protiv Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore pred Trgovinskim sudom u Beogradu.

Tužbenim zahtevom je traženo da sud utvrdi kako je ona suvlasnik 23 odsto nekretnina koje pripadaju tuženima kao pravnim sledbenicima Privredne komore Jugoslavije, a reč je o nepokretnostima od izuzetno velike vrednosti.

Te nepokretnosti su na Terazijama 23, u Knez Mihailovoj 10, Dečanskoj 8, kao i određenom broju stanova koji više nisu u vlasništvu PKS.

U PKS kažu da je Trgovinski sud rešenjem od 26. aprila 2007. prekinuo postupak, uz obrazloženje  da je nadležost suda "uslovljena sprovođenjem prethodnog postupka pred državnim organima, odnosno telima i po proceduri koja je predviđena bilateralnim sporazumima na bazi reciprociteta država sukcesora  u skladu sa Sporazumom o sukcesiji.

Hrvatska privredna  komora je zato podnela predstavku protiv Srbije pred Evropskim sudom, ne vodeći računa o reciprocitetu i činjenici da se postupci u Hrvatskoj vezani za srpska potraživanja razvlače godinama.

Spisak nekretnina koje hrvatske firme potražuju u Srbiji ne prelazi 800 miliona evra, za razliku od konfiskovanih srpskih nekretnina u Hrvatskoj koje nadmašuju 1,8 milijardi evra.

Na listi hrvatskih preduzeća koja traže imovinu i od kojih su je neka  već dobila su INA, Kraš, Luka Rijeka, Frank, Borovo, Varteks, kome su neki prostori već vraćeni, kao i zagrebačkom Končaru.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 05.06.2015.