Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV REPUBLIKE SRBIJE: €� PRVE TEME KOJE SE NAMEćU SU PROMENA BROJA POSLANIKA, OVLAšćENJA PREDSEDNIKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE I PREDSEDNIKA DRżAVE, KAO I IZBORNI ZAKONI €�


Skupštinski akcioni tim koji će započeti dijalog o suštinskim promenama političkog sistema u državi održaće prvi sastanak naredne sedmice.

"Jedna od prvih tema o kojoj će se debatovati biće smanjenje broja poslanika republičkog parlamenta", izjavio je šef tog tima Zoran Babić.

On je napomenuo da je pred tim timom veliki i obiman posao i da ga je neophodno oročiti i odrediti vreme tog dijaloga i ciljeve, a poručuje da preambula Ustava Srbije nije tema rada akcionog tima.

Babić veruje da će smanjenje broja poslanka biti jedna od prvih tema o kojoj će se debatovati, jer je, kako je naveo, parlament sa 250 poslanika preglomazan i ne toliko efikasan.

Spreman je, kako je naveo, da sasluša razmišljanja ostalih zainteresovanih za reforme političkog sistema i da se u tom smislu može razgovarati o lokalnim izborima, zakonu o političkim strankama, referendumu i drugim temama, ali bez uslovljavanja.

Gordana Čomić smatra da se tri teme već sada postavljaju - promena broja poslanika, ovlašećenja predsednika Vlade i predsednika države, kao i izborni zakoni.

Čomić kao temeljnu tačku dijaloga vidi član 203. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), koji govori šta mora, a šta može da se menja referendumom. 

Izvor: Vebsajt B92, 7.5.2015.